„Suferinta ne-a facut mai puternici, am crescut în credinta, iar episcopii greco-catolici care au murit în timpul persecutiei comuniste nu s-au lasat prada disperarii, ci s-au încredintat lui Cristos: a spus Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, card. Luncian Muresan, în cadrul conferintei „Credinta si Martiriu: Marturia de credinta a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecutiei comuniste” care a avut loc sâmbata, 23 noiembrie, la Roma. Organizat de Postulatura Cauzei de Beatificare, Congregatia pentru Bisericile Orientale, Colegiul Pio Romeno, evenimentul a fost gazduit de Bazilica Sf. Bartolomeu de pe insula Tiberina din Roma – simbol al martirilor din secolul XX – si Comunitatea Sf. Egidiu. Moto-ul întâlnirii au fost celebrele cuvinte ale card. Iuliu Hossu: „Credinta noastra este viata noastra”.

La simpozionul de la Roma au luat parte numeroase personalitati bisericesti si civile, printre care prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, card. Leonardo Sandri, care a spus ca episcopii greco-catolici morti în timpul persecutiei comuniste sunt figuri luminoase care au murit îmbratisând soarele care rasare, Isus Cristos, si ne-au lasat o mostenire spirituala care ne permite sa privim viitorul cu încredere.

Cei 7 episcopi greco-catolici propusi pentru ridicarea la cinstea altarelor sunt: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu.

În interventiile din cadrul simpozionului s-a vorbit despre persecutia Bisericii Greco-Catolice din România, precum si despre aspectele concrete ale prigoanei din regimul comunist:

„Trebuie sa-l ascultam pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni – Faptele Ap. 5,29 – marturisirea credintei Bisericii Greco-Catolice din România” a fost titlul interventiei PS Matteo Zuppi, episcop auxiliar de Roma, iar domnul Emanuel Cosmovici, colaborator al Cauzei de Beatificare a episcopilor greco-catolici, a vorbit despre „Raspunsul ierarhiei la suprimarea Bisericii Greco-Catolice în 1948”.

PS Mihai Fratila, episcop auxiliar de Alba Iulia si Fagaras, a facut o scurta prezentare a portretului spiritual al predecesorului sau de la Bucuresti: „Vasile Aftenie: primul chemat. Portretul spiritual al unui marturisitor al credintei”, iar pr. Vasile Man, Postulatorul Cauzei de Beatificare a episcopilor greco-catolici morti în timpul persecutiei comuniste, a explicat succint în ce consta si care este stadiul procesului de beatificare: „Dovedirea martiriului: provocarile unei proceduri arhivistice”.

La finalul conferintei a fost vizionat un scurt documentar despre persecutia Bisericii Greco-Catolice din România în timpul regimului comunist.

PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea si moderatorul întâlnirii, a spus ca a-i uita pe martiri înseamna sa-i ucidem a doua oara.

La rândul sau, ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, Bogdan Tataru-Cazaban, a spus ca organizarea acestui eveniment constituie un act de pietate si justitie pentru memoria episcopilor greco-catolici care au murit în timpul prigoanei comuniste; totodata, forta spirituala cu care au rezistat în fata raului îi transforma în modele de credinta, iubire si speranta.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va