„Preafericitul Parinte Cardinal Lucian, Întâistatatorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, s-a aflat la Vatican pentru o serie de întâlniri si evenimente importante ale Bisericii Catolice.

În timpul sederii la Vatican a participat la plenara Congregatiei pentru Bisericile Orientale (19-22 noiembrie), cu tema “Biserici Orientale Catolice la 50 de ani de la Conciliul Vatican al II-lea”. În cadrul plenarei Preafericitul Parinte Lucian s-a întâlnit cu Suveranul Pontif, ocazie cu care a prezentat în fata Papei si a celorlalti responsabili ai Bisericilor Orientale situatia Bisericii Greco-Catolice din România.

În data de 23 noiembrie 2013, a participat alaturi de numeroase personalitati bisericesti si civile la simpozionul ”Marturia de credinta a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecutiei comuniste”. În timpul simpozionului organizat de Postulatura Cauzei de Beatificare si de Comunitatea Sant`Egidio, Cardinalul Lucian a subliniat în discursul sau: ”Suferinta ne-a facut mai puternici, am crescut în credinta, iar episcopii greco-catolici care au murit în timpul persecutiei comuniste nu s-au lasat prada disperarii, ci s-au încredintat lui Cristos.”

Duminica, 24 noiembrie, Preafericirea Sa a concelebrat împreuna cu Papa Francisc si ceilalti cardinali prezenti la Roma Sfânta Liturghie, în Piata San Pietro, cu ocazia încheierii Anului Credintei. În cadrul celebrarii, la care au luat parte circa 60 de mii de credinciosi de pe toate continentele, Cardinalul Lucian a primit din mâinile Sfântului Parinte exhortatia sa apostolica „Evangelii gaudium” – „Bucuria Evangheliei”.
Radio Vatican relateaza ca Pontiful Roman, cu aceasta ocazie, a salutat în mod special patriarhii si arhiepiscopii majori ai Bisericilor Orientale Catolice prezenti la Sfânta Liturghie, declarând: „Schimbul salutului de pace pe care îl voi savârsi cu fiecare dintre ei”, a spus Papa Francisc, „vrea sa însemne mai întâi de toate recunostinta Episcopului Romei fata de aceste Comunitati care au marturisit numele lui Cristos cu o fidelitate exemplara, deseori platita cu un pret mare”.
Sursa: http://www.e-communio.ro