„În aceasta toamna în Vatican va avea loc Sinodul Episcopilor cu tema „Tinerii, credinta si discernamântul vocational”. În pregatirea lui, la Roma începe în curând o reuniune pre-sinodala (19-24 martie), cu participarea a peste 300 de tineri, în principal delegati ai Conferintelor Episcopale si ai Sinoadelor Bisericilor Catolice Rasaritene. România va fi reprezentata de doua tinere: Celina-Eugenia Dumitru, din partea Conferintei Episcopilor Catolici din România, si de Ana-Maria Oros, din partea Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Celina-Eugenia Dumitru vine din Dieceza de Iasi, din parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din Iasi, si se prezinta astfel:

Numele meu este Celina Dumitru si m-am nascut într-o zi cunoscuta sub denumirea de „Joia verde”. Mai târziu am descoperit semnificatia acestei sarbatori, fapt ce a contribuit semnificativ în alegerile facute. Am crescut alaturi de copiii si tinerii de la parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iasi, unde am aprofundat educatia crestina si implicarea în Actiunea Catolica. În acelasi timp, am studiat arta baletului clasic la Liceul de coregrafie „Octav Bancila” din Iasi. Întreaga adolescenta m-am putut bucura de toate posibilitatile de formare pe care le descopeream în jur, sustinuta foarte mult de familie. Tot în acea perioada, am devenit tot mai dornica sa ma implic mai mult în activitatile Bisericii.

Contactul cu activitatile si implicarea în viata unei asociatii care vine în sprijinul Bisericii si faptul ca mereu mi-a placut sa studiez m-au ajutat sa aleg sa urmez cursurile Facultatii de Filosofie din Iasi, unde am reusit sa cunosc mai bine aspecte de comunicare si organizare. Totusi, arta, exprimarea în forme artistice si educatia au fost criteriile care au contribuit la dorinta mea de a ma întoarce la ceea ce am studiat în liceu, baletul. Dupa terminarea studiilor în domeniul Artelor spectacolului, am început sa predau la Colegiul de Arta, unde am învatat gratia si disciplina. Acum încerc sa ma implic în educarea copiilor si adolescentilor la o viata a frumosului si a bunei gândiri. Totul devine simplu atunci când imaginea noastra despre lume si societate este luminata de exemplul lui Cristos.

Ana-Maria Oros vine din Eparhia Greco-Catolica de Oradea, din parohia „Sfânta Treime” din Simleul Silvaniei, si se prezinta astfel:

M-am nascut într-o familie crestina greco-catolica, practicanta. Nu am înteles foarte bine istoria Bisericii mele si aveam tot felul de nedumeriri legate de confesiunea mea; de exemplu, nu am înteles motivele pentru care eu nu am fost botezata efectiv în biserica, nu am înteles de ce noi celebram Liturghiile în casa de cultura a orasului, acolo unde se organizau tot felul de evenimente, crestine sau mai putin crestine (ma refer la faptul ca Biserica Greco-Catolica a fost interzisa si, chiar dupa anul 1990, lacasurile de cult si ceea ce apartinea Bisericii nu au fost retrocedate). În consecinta, am fost destul de confuza pâna când l-am întâlnit cu adevarat pe Dumnezeu.

Aceasta întâlnire a mea cu El a venit în urma unui raspuns afirmativ pe care l-am dat unei invitatii de a merge într-un pelerinaj cu (si pentru) tineri la Sighetu Marmatiei, organizat în cinstea martirilor Bisericii Catolice, un drum de 165 km de mers pe jos. A fost o reala provocare! Din acel pelerinaj m-am întors cu o dorinta profunda de a ma implica si de a fi de ajutor parohiei din care fac parte. În anii urmatori am fost voluntar si m-am implicat la organizarea si animarea acestui pelerinaj. Am fost si sunt voluntar Radio Maria, un adevarat dar pentru Biserica, însa si pentru mine. Aici am învatat foarte multe lucruri care m-au ajutat în toate activitatile mele, mai cu seama acelea în care eram nevoita sa vorbesc.

Am fost animator în Oratoriul „Copiii Mariei” din parohia mea, participând la catehezele propuse de preoti. De asemenea, am fost si sunt animator la Liturghiile tinerilor din parohia mea. Am fost animator si organizator în majoritatea activitatilor propuse pentru tinerii parohiei si ai protopopiatului din care fac parte. Am participat la multe întâlniri eparhiale, organizând împreuna cu preotii si tinerii din parohie o întâlnire eparhiala în orasul nostru. Am participat la câteva întâlniri nationale, dar si mondiale organizate în cadrul Bisericii Catolice, la unele dintre cele nationale fiind animator. În timpul facultatii, am facut parte dintr-un grup de tineri din cadrul unei parohii franciscane, alaturi de care am participat la diferite întâlniri, Liturghii, adoratii si alte rugaciuni.

(material pus la dispozitie de Oficiul National pentru Pastoratia Tineretului al Conferintei Episcopale Române)
Sursa: http://www.catholica.ro