„În ziua de azi institutia familiei este tot mai mult atacata pe mai multe planuri si din mai multe directii în societate, iar “salvarea familiei în deriva consta în a o ajuta sa înteleaga menirea sa, misiunea sa, demnitatea si responsabilitatile sale dupa planul lui Dumnezeu, si conform acestui plan, familia trebuie ajutata sa redescopere ca este comunitate intima de viata si de iubire", iar misiunea sa este de a deveni mereu mai mult ceea ce este, adica "o comunitate de viata si de iubire” (Familiaris Consortio 17).
În acest sens, în zilele de 24 si 25 septembrie s-au desfasurat la parohia greco-catolica ,,Adormirea Maicii Domnului'' din Oradea doua zile de formare pentru familii, la care au participat familii din Oradea si Zalau, însotite de preotii responsabili cu pastoratia familiilor: pr. Mihai Tegzes – responsabil eparhial si pr. Mihai Vatamanelu pentru Oradea, iar pr. Daniel Bertean pentru Zalau.
Catehezele au fost sustinute de pr. Renzo Bonetti, cel care a initiat aceste forme de manifestare a Miscarii Familiilor în Italia, autor a numeroase carti adresate familiilor si care a venit special în România pentru aceste cursuri de formare pentru familii. Având în vedere ca de câteva luni de zile au fost initiate si la Oradea comunitati familiale de evanghelizare dupa modelul celor ce activeaza în Italia, aceste cateheze au raspuns multor întrebari si au deschis noi perspective pentru cei care formeaza deja aceste comunitati sau pentru cei care îsi propun sa le înfiinteze în viitor în România.
În cadrul catehezelor a aparut evidentiata ideea asemanarii dintre unitatea, iubirea si armonia care exista în interiorul Sfintei Treimi si cea dintre sotii care traiesc în cuplu Sacramentul Casatoriei, unde Cristos este liantul care cimenteaza relatia celor doi. S-a subliniat faptul ca daca privirea celor doi soti este îndreptata spre Dumnezeu, atunci iubirea este progresiva si nu se diminueaza niciodata, caci ceea ce Dumnezeu este prin natura, noi devenim prin Har. Au mai fost aprofundate modalitatile prin care pe de o parte familiile pot trai împreuna cu Isus, iar pe de alta parte ele sa fie capabile mai apoi sa-L daruiasca si altora.
La sfârsitul primei zile a avut loc si prezentarea celor trei carti scrise de catre pr. Renzo Bonetti si traduse în limba româna de catre pr. Mihai Tegzes, baza de pregatire si formare la întâlnirile regulate ale Miscarii Familiilor. Acestea carti au titlurile: „Taina Casatoriei”, „Liturghia Familiei”, „Puterile Familiei” si îsi propun sa fie un îndreptar si îndrumator pentru toate acele familii care doresc o apropiere de modelul familiei crestine autentice, în lumina trairii împreuna cu Dumnezeu.
La finalul celei de a doua zi, s-au abordat si câteva aspecte practice, în care dupa o introducere a lui don Renzo, familia Lanza, o familie cu experienta în miscarea CFE din Italia si care l-a însotit pe acesta în calatoria din România, a prezentat pe scurt o metodologie aplicata folosita de dânsii la întâlnirile comunitatilor familiale de evanghelizare pe care le sustin în Italia.
Cele doua zile ale acestei întâlniri cu don Renzo Bonetti au constituit momente de har pentru toti cei care au participat si care vor avea de aprofundat si de pus în practica în continuare ideile si sugestiile primite cu ocazia acestei întâlniri.