„„În lumile fiecareia dintre lumi, nu poti cunoaste ceva, orice, cu adevarat, decât în masura în care te poti recunoaste. Nu poti darui decât în masura în care poti primi un dar si nu poti ajuta cu adevarat decât în masura în care poti iubi într-adevar cu adevarat”. (Florin CHILIAN)
Sala festiva a Liceului Greco – Catolic din Oradea a gazduit vineri, 12 decembrie 2008, cea de-a treia editie a Zilei Voluntarului CARITAS.
Prin acest eveniment celebrat cu ocazia Zilei Internationale a Voluntariatului, Asociatia Caritas Eparhial Oradea (ACEO) a tinut sa îsi manifeste recunostinta si aprecierea pentru toate acele persoane care, pe tot parcursul anului 2008, si-au dedicat timpul pentru semenii lor, implicându-se în programele asociatiei.
În cuvântul de deschidere, atât Ana-Maria Lazar de curând coordonator al Departamentului de Voluntari, cât si pr. Olimpiu Todorean, presedintele ACEO au multumit celor 69 de voluntari care au înteles moto-ul voluntarilor Caritas: „Uneori ma întrebam de ce nu face cineva ceva…, apoi am înteles ca cineva sunt eu!”
De retinut este faptul ca, darul fiecaruia a fost primit si considerat la fel de pretios. Doua ore dedicate de o persoana foarte ocupata în folosul semenilor au fost asemanate si apreciate asemeni ultimilor doi banuti aruncati în cutia milei de vaduva batrâna din Evanghelie, care tot avutul ei l-a lasat acolo.
Prezent la eveniment, PSS Virgil Bercea, a reamintit tuturor ca de fapt voluntariatul nu înseamna altceva decât slujirea lui Christos, prezent în fiecare beneficiar al Asociatiei Caritas Eparhial Oradea, caci ei sunt cei mici, cei saraci, cei flamânzi.
Cântecele interpretate de Ovidiu Lazar, inserate între momentele de premiere ale voluntarilor au reprezentat prima parte a acestei seri speciale.
Fiecare voluntar a primit o diploma de merit iar persoanele care s-au remarcat în mod deosebit, au fost ca în fiecare an, premiate.
Categoriile premiate în anul 2008 au fost:
Premiul pentru programul „O masa calda”: Ligia Oprean;
Premiul pentru programul „Bunul samaritean”: Loredana Veres;
Premiul pentru programul „O casa curata”: Silvia Pop;
Premiul pentru programul „Prieteni pentru un zâmbet”: Alexandru Lucaci;
Premiul pentru Campania 2%: Andreea Szijjarto, Renata Vas, Popute Ioana, Renata Stef, Roxana Burlau – Foldesi, Vlad Raita si Cristian Sandor;
Premiul pentru colecta de Craciun: Ana Maria Petricas, Alexandru Obrejan si Radu Hotea;
Premiul pentru colecta de Pasti: Veronica Aciu, Ioana Aciu si Ioan Bodea;
Premiul pentru cel mai activ voluntar: Alexandru Lucaci;
Premiul pentru disponibilitate: Emil Andreica.
Premiu special: Sofia Laza – pentru coordonarea Raportului Anual 2007;
Premiul special: Mariana Man – pentru promovarea voluntariatului;
Premiul special: Congregatia Surorilor Franciscane ale lui Christos din Oradea – pentru implicarea / sustinerea Programului O masa calda;
Premiul special:Florin Chilian – voluntar ACEO pentru acest eveniment.
Premiul voluntarul anului: Vlad Raita.
Îmbracând cel dintâi tricoul oferit premiatilor, Fii voluntar CARITAS!, invitatul special al acestui eveniment, artistul Florin Chilian, a creat o atmosfera unica, încântând pentru mai mult de o ora publicul care la ovationat în picioare.