Cum întâmpinam entuziasmul tinerilor nostri?

Întâlnirea anuala a membrilor Consiliului Director al Asociatiei Generale a Românilor Uniti cu Roma, greco-catolici (AGRU) va avea loc anul acesta la Carei, în zilele de 4 si 5 Octombrie. Un bun prilej pentru reîntâlnirea unui grup de reprezentanti ai greco-catolicilor din cele 5 Eparhii (Oradea, Cluj-Gherla, Lugoj, Maramures, Alba Iulia si Fagaras) si din Vicariatul de Bucuresti, într-un cadru dedicat discutiilor despre rolul si rostul uneia dintre cele mai vechi asociatii catolice din Romania (fondata în 1929, la Cluj).
Tema întâlnirii de anul acesta este “Slujiti Domnului cu bucurie, demnitate si curaj!” si propune un moment de reflectie asupra modelului de viata pe care ar trebui sa-l reprezinte, în lumea de azi, membrii Asociatiei noastre… “agristii”! În completarea temei, Motto-ul ales “Mergeti, fara frica, pentru a sluji!” – este îndemnul rostit anul acesta de catre Sfântul Parinte Papa Francisc în cadrul Zilelor Mondiale ale Tineretului la Rio de Janeiro, în timpul Sfintei Liturghii de Duminica 28 Iulie, pe plaja Copacabana, în fata a trei milioane de participanti.
Viitorul Bisericii noastre sunt tinerii, cei care de multe ori pun actiunea înaintea gândurilor: impulsivitatea lor, daca vine din curatia inimilor, se desfasoara ca un suvoi natural, o energie a prea-plinului care cauta sa se exprime prin gesturi concrete. Neastâmparul faptelor, entuziasmul actiunilor purtate în comun, iesirea din izolarea care face imposibila trairea misionara a vietii crestine, orientarea spre apostolatul laic, sunt premise ale unor vremuri mai bune.
Discutiile vor fi doar aparent în jurul formei. Bucuria, demnitatea, curajul – sunt însusiri prin care firea noastra se poate manifesta credibil. Forma, adica felul în care suntem, modul în care ne comportam fata de ceilalti, face din noi persoane mai mult sau mai putin credibile: masura în care suntem întelesi si judecati este în legatura directa cu masura în care vom fi urmati.
Se poate ca tinerii sa devina ei însisi modele, atât pentru cei de-o vârsta cu ei, cât si pentru noi, cei mari? Cu siguranta, acest lucru se poate întâmpla, mai ales într-o tara a carei istorie a fost rupta de cutremurul unei schimbari de regim, în 1989. Tinerii nascuti dupa acest an, au avut sansa si provocarea de a creste într-un mediu diferit: lipsiti de constrângeri ideologice, liberi de a merge la Biserica si a descoperi mesajul Mântuitorului, ei se pregatesc sa intre în viata, sa-si asume nu numai roluri ci (speram noi) mai ales responsabilitati. Descoperirea misiunii lor am dori sa ne surprinda placut si sa ne modifice în bine si pe noi!
Multumind organizatorilor – mentionam ca de data aceasta greul asigurarii confortului participantilor si l-a asumat Parohia greco-catolica “Sfântul Andrei” din Carei din cadrul Eparhiei de Oradea, ne dorim – în numele Comitetului Director – ca Întâlnirea Anuala a membrilor nostri sa adauge bucuriei schimbului de experienta care ne îmbogateste spiritual, o pregatire a primirii cu deschidere a entuziasmului tinerilor greco-catolici români!

Departamentul Comunicare in cadrul Consiliului Director al AGRU National

Presedinte AGRU – Bucuresti,

Programul întâlnirii
VINERI, 4 octombrie 2013

Ora 16,00-Primirea participantilor
Ora 18,00-Salutul presedintelui AGRU National-prof. Alin Tat
Ora 18,10-Salutul asistentului. spiritual AGRU Oradea. Pr. vicar Florian Gui
Ora 18,20-Salutul Pr.vicar foraneu Radu Filip
Ora 18,30-Intalnirea cu membrii AGRU din eparhia Oradea
Ora 20,00-Cina
Ora 20,30-Reuniune de lucru

SAMBATA, 5 octombrie 2013

Ora 7,30-Mic dejun
Ora 8,30- Sesiune de lucru –I-
Ora 9,45-Pauza
Ora 10,30- Sfanta Liturghie
Ora 11,45-Pauza
Ora 12,00-Sesiune de lucru – II-
Ora 13,00-Masa de pranz
Ora 14,00-Vizitarea obiectivelor istorice
Ora 16,00-Concluzii
Ora 18,00- Plecarea participantilor