Cu ocazia sărbătorii Sfântului Anton de Padova, duminică 13 iunie 2021, parohia greco-catolică din Drăgești, păstorită de frații franciscani din Oradea,  și-a serbat hramul. Sărbătoarea a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în capela improvizată în interiorul căminului cultural din localitate, deoarece biserica este neretrocedată.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Părintele vicar general Mihai Vătămănelu OFMConv., Părintele Ioan Borșa OFMConv. și Părintele Iosif Bisoc OFMConv., care a ținut și cuvântul de învățătură. Vorbind despre evanghelia zilei, Părintele Iosif a explicat într-un mod profund rugăciunea lui Isus pentru unitatea apostolilor și a întregii Biserici, amintind și de viața Sfântului Anton de Padova, unul dintre cei mai venerați sfinții ai Bisericii Universale, care a trecut la Domnul în ziua de 13 iunie 1231.

Sărbătoarea s-a încheiat cu devoțiunea la Sfântul Anton, sfințirea crinilor și o agapă frățească pregătită de comunitatea greco-catolică din Drăgești.

 Încă de pe vremea Fericitului Episcop Valeriu Traian Frențiu, parohia din Drăgești este administrată de frații franciscani, care au venit în Eparhia de Oradea în anul 1929, la cererea acestuia. Pe lângă parohia din Drăgești, le-au fost încredințate alte două parohii: Gruilung și Dicănești.  În anul 1935, biserica din Drăgești a fost decretată loc de pelerinaj în cinstea Sfântului Anton de Padova. Papa Pius al XI-lea a înzestrat acest Sanctuar „in perpetum” cu Indulgența plenara „Toties Quoties”, în ziua de 13 iunie și duminica apropiată. Biserica s-a sfințit în 14 iunie 1936, devenind un cunoscut și important loc de pelerinaj în toată regiunea, până în anul 1948.

Biroul de Presă