„Sâmbata, 16 iunie 2012, a avut loc Întâlnirea responsabililor cu pastoratia din Eparhia noastra, în vederea stabilirii noului plan pastoral pentru anul bisericesc 2012-2013, an pe care Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea l-a dedicat Credintei. Acest an vrea sa contribuie la o „reînnoita convertire la Domnul”, la redescoperirea credintei, pentru a-i ajuta pe toti crestinii sa dea marturie „în mod credibil si cu bucurie” celor care sunt în cautarea lui Dumnezeu.
Întâlnirea, organizata de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea, s-a desfasurat în Aula Magna a Facultatii de Teologie din Oradea.
La întâlnire au participat P.S. Virgil Bercea, pr. Vicar Florian Gui, responsabilii Biroului Pastoral, preotii protopopi, preotii responsabili cu pastoratia, presedintii de la diverse asociatii, institutii, organizatii si grupuri ale Eparhiei noastre.
În cuvântul sau de învatatura, Preasfintitul Virgil Bercea ne-a vorbit despre Educarea Comunitatii în Credinta: comunitatile noastre au nevoie de entuziasm si de implicare pentru a transmite o credinta vie, cea a unei vieti comunitare înradacinata în Evanghelie.
Preasfintitul a propus patru optiuni pastorale: A merge împreuna: eficacitatea abordarii pastorale ne cere ascultare si primire, aceeasi disponibilitate prin care Domnul s-a facut însotitorul celor doi discipoli în drumul de la Ierusalim la Emaus, acordând atentie întrebarilor si interpretând asteptarile lor: „Isus însusi s-a apropiat si mergea împreuna cu ei” (Lc. 24,15). Cristos în centrul vietii noastre si a comunitatii: Isus Cristos este centrul si inima fiecarui drum de credinta. Trebuie sa facem sa creasca acea sete de cunoastere si comuniune cu Domnul pe care primii discipoli o sintetizau printr-o simpla întrebare: „Învatatorule, unde locuiesti?” (In. 1,38). Întâlnirea vitala cu persoana lui Isus Cristos ne permite sa depasim dublul pericol de a reduce credinta la un nivel pur emotiv sau de a o transforma în rigide formule doctrinale. Comunitatea crestina unita: drumul credintei nu se înfaptuieste de unul singur. Locul istoric în care Isus se ofera spre întâlnirea personala este comunitatea ecleziala. Aceasta, în primul rând, trebuie sa exprime un climat de adevarata fraternitate, care se traduce în relatii concrete de atentie, primire, reconciliere si slujire reciproca – principiul fundamental al comuniunii: „prin aceasta vor recunoaste toti ca sunteti discipolii mei: daca aveti iubire unii fata de altii” (In. 13,35). În aceasta caritate traita se ofera o prezenta transparenta si vizibila a lui Cristos si este, prin urmare, primul mod fundamental prin care Biserica este marturisitoare a mântuirii si educatoare a credintei. Entuziasmul misionar: Evanghelizarea „este harul si vocatia proprie Bisericii, identitatea sa cea mai profunda” (Evangelii nuntiandi, 14). Orice comunitate crestina trebuie sa se simta angajata în a gasi în sine entuziasmul de a vesti Evanghelia.
A urmat un moment în care s-au prezentat propunerile concrete pentru anul pastoral 2012-2013, dupa care a luat cuvântul fiecare responsabil cu pastoratia pentru a exprima noi sugestii.
În acest nou an pastoral ne dorim sa dam dovada de o traire mai profunda a credintei si o marturie vie a acesteia.