„(RV – 8 decembrie 2011) Din data de 8 decembrie 2011, cel mai tânar episcop catolic din lume este un român. PS Claudiu Lucian Pop, Episcop ales al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica a primit hirotonirea episcopala la Roma, joi, 8 decembrie în Biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari” din Roma, în prezenta Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale din Vatican, a numerosi episcopi si prelati din România si din strainatate. Prea Fericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian l-a delegat pe PS Virgil, Episcop Eparhial de Oradea si Secretar al Sinodului Bisericii Române Unite, sa procedeze la consacrarea episcopala a parintelui dr. Claudiu Lucian Pop, pâna acum rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.
Nou episcop pentru noua evanghelizare în preajma Anului credintei proclamat de Papa Benedict al XVI-lea si a Sinodului episcopilor din octombrie 2012 în Vatican pe tema „noii evanghelizari”. Noul succesor al Apostolilor, PS Claudiu, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Greco-Catolice este constient de necesitatea unei evanghelizari din nou a popoarelor de veche data crestina, inclusiv în Bisericile din România. Este ceea ce reiese si din amplul interviu acordat Programului Român Radio Vatican:

Aici, interviul în format audio: http://212.77.9.15/audio/ra/00292410.RM

Ritul consacrarii s-a desfasurat în cea mai mare parte în limba româna, cu unele interventii în limba italiana. În afara cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregatie pentru Bisericile Orientale, care si-a pus mâinile peste capul noului episcop, au mai participat la ritul sacru arhiepiscopul mitropolit de Bucuresti Ioan Robu, arhiepiscopul Vasil' Cyril, secretarul Congregatiei pentru Bisericilor Orientale, arhiepiscopul Antonio Maria Vegliò, presedintele Consiliului Pontifical pentru Migranti si Itineranti, PS. Alexandru Mesian al Eparhiei Lugojului, PS. Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizau al Maramuresului, PS. Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, PS Mihai Fratila, al Vicariatului greco-catolic de Bucuresti.
Biserica ortodoxa a fost reprezentata de PS Siluan, al Episcopiei române-ortodoxe în Italia.
Dintre autoritatile civile, mentionam prezenta ambasadorului României pe lânga Sfântul Scaun, Dl Bogdan Tataru Cazaban si Dna Diana Turconi Bubenek, ministru secretar de Stat, de la aceeasi ambasada, domnul Mihai Barbulescu, director al institutului de cultura Accademia di Romania, din Roma.
Ambasada României în Italia a fost reprezentata de fostul atasat cultural, domnul George Bologan.
A fost foarte numeroasa prezenta preotilor greco-catolici ai comunitatilor de români din Italia si a preotilor romano-catolici din urbe. În finalul liturghiei s-a dat citire mesajului Sfântului Parinte prin telegrama semnata de Secretarul de Stat, cardinalul Tarcisio Bertone.
Mai multe amanunte privind consacrarea episcopala a PS Claudiu Lucian Pop, în emisiunile viitoare.

http://www.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=544528