„Duminica dupa-amiaza (11 martie), papa Francisc a mers în vizita pastorala la bazilica Santa Maria in Trastevere, din Roma, locas simbol al Comunitatii Sfântul Egidiu, care a fost fondata în urma cu 50 de ani de Andrea Riccardi. Adresându-se membrilor comunitatii, pontiful i-a îndemnat la un reînnoit curaj în vestirea Evangheliei îndeosebi în periferii, unde este necesara refacerea tesutului social.

Sfântul Parinte le-a multumit membrilor comunitatii pentru generozitatea lor, îndemnându-i sa traiasca acest aniversar nu doar ca pe o celebrare a trecutului, ci mai ales ca pe o "vesela traire a responsabilitatii fata de viitor". Amintind carisma comunitatii, exprimata sintetic prin cuvintele "rugaciune, saraci, pace", amintite si în contextul vizitei efectuate la 15 iunie 2014, pontiful s-a referit la globalizarea lumii, petrecuta în ultimii 50 de ani, evidentiind contrastul dintre unificarea din domeniul economiei si al comunicatiilor, pe de o parte, si, pe de alta parte, înaltarea unor noi ziduri, adesea de ostilitate, fata de cei saraci:

Papa Francisc: "… ramâne înca de construit o globalizare a solidaritatii si a spiritului. Viitorul lumii globale este convietuirea, iar acest ideal necesita efortul de a construi punti, de a mentine deschis dialogul, de a continua întâlnirile. Nu este doar un fapt politic sau organizational. Fiecare este chemat sa-si schimbe propria inima asumând o privire milostiva fata de celalalt, pentru a deveni fauritori de pace si profeti ai milostivirii."

Sfântul Parinte a îndemnat la un reînnoit curaj al vestirii Evangheliei, astfel încât aniversarea pe care o traiesc sa fie o sarbatoare crestina, cu privirea spre viitor, si nu un timp al bilanturilor, cu privirea spre trecut.

Papa Francisc: "Curajul nu este îndrazneala de o zi ci rabdarea unei misiuni zilnice în oras si dincolo de hotarele acestuia. Este misiunea de a reface tesutul uman al periferiilor, destramat de violenta si saracie; de a transmite Evanghelia prin intermediul relatiilor personale de prietenie; de a arata ca o viata devine cu adevarat umana când este traita alaturi de cei saraci; de a crea o societate în care nimeni nu mai este strain. Este misiunea depasirii granitelor si a zidurilor pentru a crea unitate."

Cu îndemnul de a trai aniversarea a 50 de ani de la fondare ca pe o "fericita manifestare a responsabilitatii fata de viitor", pontiful le-a urat membrilor Comunitatii Sfântul Egidiu ca parcursul lor de credinta sa fie însufletit de spiritul unitatii, astfel încât sa priveasca spre viitor împreuna cu Biserica.

RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va