„Duminica, 20 mai 2012, s-a petrecut un eveniment bine placut bunului Dumnezeu si folositor pentru trairea spirituala a credinciosilor participanti. A avut loc pelerinajul la Manastirea Máriapócs – Ungaria, unde, si în acest an, în luna mai – luna dedicata Fecioarei Maria – la aceasta data (20 mai), declarata de localnici „Ziua bolnavului” se celebreaza Sfinte Liturghii, binecuvântari si ungere cu mir.
Biroul Pastoral al Diecezei de Oradea, reprezentat de pr. Paul Popa si Reuniunea Mariana Diecezana, reprezentata de doamna si domnul Omilescu, au organizat si consiliat acest pelerinaj, pe cei 185 de pelerini din Oradea, Beius, Zalau, Simleu Silvaniei, Sântandrei, Baia Mare, Satu Mare.
Sfânta Liturghie greco-catolica în limba româna a fost concelebrata de pr. Paul Popa de la Biroul Pastoral Eparhial, pr. Mihai Vatamanelu de la Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Oradea, pr. Valer Parau din Zalau, pr. Nicolae Bodea din Simleu Silvaniei si pr. Ionut Costas din Port. Dupa Sfânta Liturghie pelerinii au trecut prin fata icoanei „Maicii Domnului Negre Lacramânde” ridicând rugaciuni pentru bolnavi, pentru toti credinciosii si pentru Biserica noastra.
La întoarcere spre casa, pelerinii s-au rugat, au cântat „Cristos a înviat” si cântari mariane în Biserica Catedrala, Greco-Catolica, cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”, din Debretin.
Am vizitat Piata Kossuth si Biserica Reformata din aceasta localitate, beneficiind de pertinente explicatii de istorie transmise de teologii însotitori.
Întorsi din Máriapócs, supranumit si „orasul sarbatorilor parohiale”, noi pelerinii, ramânem cu bogatia trairilor spirituale, cu dorinta de a ne oferi harului sfintitor si Maicii Domnului, Binecuvântata Fecioara Maria.