„Mai multi elevi ai claselor a V-a de la Colegiul National „Emanuil Gojdu” si Liceul Teologic „Iuliu Maniu” s-au întrecut ieri într-un concurs de limba germana – „Die Europäische Union”.
Coordonati de profesorii de germana Olivia Dehelean (Colegiul National „Emanuil Gojdu”) si Patricia Capris (Liceul Teologic Geco-Catolic „Iuliu Maniu”) scolarii s-au „duelat” în limba lui Goethe pe teme legate de rolul, specifiul si traditia statelor membre ale Uniunii Europene.
Premii fara numar
Evenimentul a fost organizat în sala festiva a Liceul Teologic Geco-Catolic „Iuliu Maniu” cu ocazia celebrarii Zilei Europei si ca urmare a semnarii unui parteneriat între cele doua scoli. La concurs au participat 62 de elevi împartiti în 12 grupe.
Concursul a avut doua etape. În prima etapa (realizarea colajului), elevii celor doua scoli au format grupe de câte 5, fiecare elev reprezentând o tara din UE, astfel încât fiecare colaj a cuprins informatii legate de cinci tari si simbolurile Uniunii Europene.
În a doua etapa (prezentarea colajului), fiecare grupa si-a prezentat colajul tinând cont de criteriile de notare: originalitate, coerenta, gramatica si numarul de propozitii stabilit. La final, juriul a stabilit ca locul I si III sa revina câte unui grup format din elevi de la Colegiul National „Emanuil Gojdu”, iar locul II unei echipe de la Liceul Teologic Geco-Catolic „Iuliu Maniu”.
S-au acordat premii atât câstigatorilor, cât si celor care au ocupat locurile 2 si 3. Premiile au constat în gentute, agende, nottes-uri, stick-uri de meorie, termos-uri, insigne, pixuri, mai multe pliante si brosuri despre tot ceea ce înseamna UE (Parlamentul European, semnificatia stelutelor de pe steagul UE, drepturile populatiei si tarilor membre UE).
Toti participantii au iesit pâna la urma câstigatori având în vedere ca la final, fiecare participant s-a ales cu dulciuri. Premiile au fost acordate cu sprijinul Institutului Goethe din Bucuresti, Institutia Prefectului Bihor, Biroul de Informare al Parlamentului European în România, Reprezentanta Comisiei Europene în România si Digi24.
UE în germana
„Obiectivele principale ale colaborarii au urmarit stimularea interesului elevilor pentru învatarea limbii germane, dezvoltarea capacitatii elevilor de a-si expune ideile în public în mod clar si coerent, respectiv promovarea la nivelul grupului tinta a cunostintelor si informatiilor privitoare la rolul, specifiul si traditia statelor membre în UE. A fost luat în considerare si procesul de predare, învatare si evaluare a limbii germane”, ne-a declarat Olivia Dehelean, profesor de limba germana la Colegiul National „Emanuil Gojdu”.

Aceasta a mai tinut sa precizeze ca „printre obiectivele secundare pe care le-am urmarit în cadrul concursului au fost: dezvoltarea relatiilor dintre cele doua institutii; promovarea imaginii ambelor scoli; apropierea elevilor de ceea ce semnifica UE; prezentarea de scurte metraje ce au avut ca punct de pornire UE; cunoasterea istoricului, functionalitatii si rolului UE, precum si a însusirii vocabularului tematic german; redactarea unor colaje cu informatii referitoare la UE; desfasurarea primei editii a concursului interscolar Europäische Union, în luna mai 2016; continuarea discutiei referitoare la UE în cadrul orelor de germana”.
Sursa:http://www.bihon.ro