„În perioada 8-10 mai 2012 a avut loc la Blaj Sesiunea de primavara a Conferintei Episcopilor din România. Sesiunea de lucru, care s-a desfasurat între 8 si 10 mai 2012, a fost gazduita de Arhiepiscopia Majora a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, iar lucrarile au fost conduse de Preafericitul Cardinal Lucian Muresan, Presedinte CER.
Episcopii romano-catolici si greco-catolici din România îsi exprima îngrijorarea pentru situatia proprietatilor si a lacaselor de cult înca neretrocedate. În acest sens, Conferinta Episcopala Româna solicita Statului Român sa aplice legea si sa rezolve problema restituirii proprietatilor si a lacasurilor de cult confiscate de catre statul comunist. CER a luat, totodata, la cunostinta despre situatiile petrecute la Vasad si Sisesti, si îsi exprima preocuparea pentru faptul ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române se opun aplicarii legii si îsi instiga proprii credinciosi. În acest context membrii Conferintei si-au exprimat consternarea în fata faptului ca bisericile catedrale de la Baia Mare si Gherla sunt înca nerestituite. De asemenea, episcopii catolici îsi exprima surprinderea fata de refuzul Bisericii Ortodoxe Române de a accepta slujirea alternativa în bisericile greco-catolice confiscate de regimul comunist, în timp ce, în Occident, fratii ortodocsi folosesc pentru uz liturgic sute de biserici puse la dispozitie de Biserica Catolica.
Episcopii au luat în discutie tema demnitatii persoanei umane si cer tuturor credinciosilor sa respecte învatatura Bisericii asupra vietii, sa o promoveze de la origini si pâna la sfârsit, solicitând în acelasi timp autoritatilor Statului sa respecte viata prin legi juste.
În cadrul lucrarilor, Episcopii au mai discutat despre rolul laicilor în Biserica, despre Întâlnirea Mondiala a Familiilor (Milano, 30 mai – 3 iunie 2012), Ziua Tineretului Catolic – celebrata în acest an la nivel national (Iasi, 25-29 iulie) –, despre Forumul International al Actiunii Catolice (FIAC), ce se va întruni anul acesta tot la Iasi (august 2012), si alte teme cu caracter pastoral, social, ecumenic si administrativ. De asemenea, episcopii au redactat o scrisoare pastorala comuna prin care îndemna pe fiecare crestin si pe toti oamenii de buna credinta sa-si exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot pentru alegerile locale din 10 iunie 2012.
În acest an se împlinesc 100 de ani de la nasterea (5 iunie 1912) si 10 ani de la trecerea la cele vesnice (22 mai 2002) a Cardinalului Alexandru Todea. Cu aceasta ocazie, episcopii catolici din România au evocat, miercuri, 9 mai 2012, memoria Cardinalului Todea, în Capela Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Urmatoarea sesiune ordinara a Conferintei Episcopale Române va avea loc la Sumuleu Ciuc în perioada 25-27 septembrie 2012.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu Urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Conferinta Episcopilor din România se reuneste de doua ori pe an (primavara si toamna), în sesiune ordinara. Presedintia CER este asumata alternativ de Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica. Actualul presedinte este Preafericitul Lucian Muresan, Cardinal al Bisericii Catolice.

Secretar general