„Într-o atmosfera de agitatie si încordare, sub un puhoi de blesteme, înjuraturi si huiduieli din partea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Române, credinciosii greco-catolici din Vasad au savârsit duminica, 6 mai 2012, prima liturghie greco-catolica în biserica dupa 64 de ani.
Ca urmare a starii tensionate si a amenintarilor continue facute de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române, un grup sporit de jandarmi si politisti a asigurat ordinea publica în localitate, astfel încât greco-catolicii sa poata intra si iesi nevatamati din biserica.
Pe data de 3 mai 2012 biserica greco-catolica din localitate, confiscata de comunisti în 1948 si data Bisericii Ortodoxe Române, a fost retrocedata partii greco-catolice în urma unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile. Atât înainte de deschiderea procesului, cât si dupa câstigarea acestuia, partea greco-catolica a propus în repetate rânduri partii ortodoxe folosirea alternativa a bisericii greco-catolice din Vasad, propunere refuzata sistematic, însa, de reprezentantii Bisericii Ortodoxe.
Cu câteva zile înainte de executarea sentintei, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au scos totul din biserica greco-catolica, lasându-o fara nici un obiect de cult, iar pentru credinciosii ortodocsi din localitate au amenajat o capela în casa folosita de parohia ortodoxa.
Cu toate ca partea ortodoxa a hotarât ca nu doreste sa foloseasca alternativ biserica greco-catolica din localitate, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române recurg la diverse mijloace de presiune si intimidare la adresa celor ce se declara greco-catolici pentru a-i face ca, de frica, sa nu îsi manifeste credinta în mod liber si nestingherit, fara riscul de a fi agresati fizic sau verbal.
Vineri, 4 mai, de exemplu, la o zi dupa retrocedarea bisericii, când parintele Voicu Vlad, preotul greco-catolic din Vasad, a iesit din biserica, a fost lovit de mai multe ori cu oua, unul dintre ele lovindu-l în ochi. Conform martorilor, printre cei care au aruncat cu oua s-au aflat si copii.
Sâmbata, 5 mai, dupa ce preotul greco-catolic a terminat curatenia în biserica si a dorit sa plece, a fost asteptat la iesirea din curtea bisericii de un grup agitat de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române care scandau injurii si amenintari la adresa preotului. Pentru a li se asigura protectie preotului greco-catolic si celor care-l însoteau, jandarmii au fost nevoiti sa-i evacueze cu o masina de interventie.
Duminica, 6 mai, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române din localitate s-au asezat la intrarea în curtea bisericii greco-catolice, astfel încât oricine ar fi încercat sa intre în biserica la slujba greco-catolica trebuia sa treaca prin fata lor. În momentul în care cineva intra în biserica era huiduit, înjurat, blestemat, insultat si amenintat. Situatia s-a repetat si la iesirea greco-catolicilor din biserica.
Datorita situatiei create, jandarmii au fost nevoiti sa faca un cordon pentru a le asigura protectie preotilor si credinciosilor greco-catolici ce ieseau din biserica. Cu toate acestea, un calugar greco-catolic prezent la slujba a fost lovit cu o piatra în cap de cineva din grupul ortodox.
Pe lânga injurii si blesteme, dintre lozincile pe care reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române le scandau la adresa greco-catolicilor amintim: „hotii, hotii”, „banditule”, „animale”, „oameni de nimic”, „tiganilor”.
În contextul în care jandarmii încercau sa tina grupul ortodox sub control, o persoana din multime s-a adresat jandarmilor, spunând: „Lasa baieti ca nu dam acuma, ca n-o sa veniti în continuare sa stati lânga ei. O sa iasa ei prin sat”.
Considerând incidentele din zilele trecute în care inclusiv preotul greco-catolic a fost agresat, foarte multi greco-catolici din localitate se simt terorizati, unora fiindu-le frica sa iasa inclusiv pe strada. În acest context, duminica, la liturghia greco-catolica, au fost prezenti doar 4 credinciosi.
Este regretabil ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat acceptarea slujirii alternative în biserica greco-catolica din Vasad, care ar fi evitat nemultumirile credinciosilor ortodocsi precum si situatia tensionata din localitate. Este de neînteles, însa, motivul pentru care reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române nu îsi informeaza corect propriii credinciosi din localitate si nu le explica de ce au preferat sa îi scoata din biserica, refuzând slujirea alternativa. Dupa cum se poate vedea si din filmarile facute la fata locului, credinciosii ortodocsi continua sa afirme ca greco-catolicii i-au scos din biserica.
Facem, pe aceasta cale, un nou apel public forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe Române sa se implice direct în a-si informa corect propriii credinciosi din Vasad si a le explica motivul pentru care i-au scos din biserica refuzând slujirea alternativa.
Fidela principiului ca în acelasi lacas de cult este loc si pentru ortodocsi si pentru greco-catolici, Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, considera ca solutia practica pentru rezolvarea acestor probleme ramâne celebrarea alternativa în aceeasi biserica, solutie care s-ar putea aplica si la Vasad.

O înregistrare video de la evenimentele de duminica este disponibila la adresa:
http://www.youtube.com/watch?v=gOzlyBtVK64