„A 18-a editie a comemorarii lui Iosif Vulcan, un precursor al unitatii nationale si întemeietor al revistei Familia, ca initiativa a comunitatii românilor din Ungaria, în special a Autoguvernarii române si a Asociatiei Culturale a Românilor, a avut loc la Leta Mare, sâmbata, 6 noiembrie 2010.
Ca în fiecare an, din partea României participa o delegatie formata din reprezentanti ai Muzeului Tarii Crisului, partenerul oficial în aceasta actiune, Muzeul Iosif Vulcan, Primaria Oradea, Consiliul Judetean Bihor, Revista Familia si Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Oradea. Un alt grup prezent la eveniment, tot din România, este grupul de la Holod, locul nasterii marelui publicist, format din reprezentantii Primariei Holod si ai Bisericii Greco-Catolice din Holod.
Evenimentul comemorarii, ca în fiecare an, este constituit din patru puncte. Primul punct a avut loc la Primaria orasului Leta Mare. Acolo, în fata unei numeroase audiente constituita din grupurile din România, reprezentantii Autoguvernarii române si ai Asociatiei Culturale a Românilor, primarul orasului, consulul României la Szeged, titulara catedrei de limba româna de la Universitatea din Szeged, deputati locali si alti invitati s-au reunit pentru a da consistenta acestui eveniment. Cuvintele rostite de reprezentantul Asociatiei si promotorul acestei idei, domnul Crisan, ale primarului orasului si ale consulului României au reliefat motivul reîntâlnirii, necesitatea acestei legaturi dintre românii din Ungaria si cei din România. Tristetea provocata de necesitatea unui talmaci (ultima persoana care mai vorbea româneste a decedat anul trecut) a fost compensata de dorinta acestor români de a nu renunta la o comemorare a lui Iosif Vulcan, Irinyi Janos si pr. Iustin Popfiu ca promotori de limba si cultura româna.
Al doilea moment a fost depunerea de coroane la mormântul lui Iustin Popfiu, din curtea bisericii greco-catolice din localitate, urmat imediat de un Parastas celebrat în biserica, în limba maghiara si limba româna, întru pomenirea celor adormiti.
Al treilea moment a fost depunerea de coroane la placa memoriala a lui Iosif Vulcan si depunere de coroane la mormântul lui Irinyi Janos ce se afla în partea alipita la Leta-Mare, urmat de vizitarea muzeului din localitate.
Al patrulea moment a fost cel al unei agape, moment de socializare, de cunoastere reciproca al celor doua comunitati.