„Episcopii COMECE vad în „primavara araba” un semn de speranta
Dupa decenii de blocaje diplomatice si conflicte în Orientul Mijlociu si Nordul Africii, episcopii COMECE vad acum în „primavara araba” un semn clar de speranta. Revoltele populare din Tunisia, Egipt, Libia si alte tari arabe reprezinta o cerinta legitima de libertate si demnitate umana pentru milioane de oameni. Acesta este mesajul principal al Adunarii Plenare de Primavara a COMECE, care a avut loc între 6 si 8 aprilie 2011 la Bruxelles si a fost dedicata „Bisericilor crestine din Maghreb si Mashriq”.
Episcopii COMECE încurajeaza puternic acesti cetateni sa-si continue angajamentul în vederea obtinerii drepturilor fundamentale si a democratiei în tarile lor. Episcopii doresc în mod particular sa aduca un omagiu generatiei tinere care a avut un rol principal în toate aceste tari în initierea acestor miscari într-un mod curajos, pacific si ecumenic.
Reamintind concluziile Sinodului pentru Orientul Mijlociu, episcopii COMECE sunt convinsi de faptul ca crestinii din aceste tari împartasesc aceeasi cetatenie cu cei de alte religii si ca fiecare din ei constituie o parte integranta a societatii lor. Episcopii le cer sa contribuie, pe baza credintei lor, la schimbarea democratica din tarile lor, alaturi de concetatenii lor.
Dupa ce au avut oportunitatea de a asculta rapoartele diferitilor experti în lumea araba si a institutiilor europene, episcopii COMECE adreseaza urmatoarele recomandari Uniunii Europene:
– o solidaritate crescuta si concreta între statele Uniunii Europene este urgent necesara pentru a face fata afluxului de imigranti si refugiati veniti din Africa de Nord si Orientul Apropiat (dupa cum prevede Directiva 2011/55/CE cu privire la protectia temporara);
– Uniunea Europeana trebuie sa ajute la îmbunatatirea situatiei deplorabile din aceste tari, prin dezvoltarea de noi instrumente care sa promoveze în mod eficace modernizarea si democratizarea;
– în contextul schimbarilor din lumea araba, Uniunea Europeana ar trebui sa sublinieze importanta de a garanta drepturi egale tuturor cetatenilor acestor tari, oricare ar fi originea lor etnica sau religioasa, incluzându-i aici si pe crestini.
La rândul lor, episcopii au discutat posibile actiuni de întreprins:
– organizarea de schimburi regulate cu Conferintele Episcopale din Africa de Nord si Orientul Mijlociu pentru a evalua mai bine asteptarile populatiilor locale cu privire la Uniunea Europeana;
– încurajarea unei reflectii pe tema „Democratiei si Religiei” împreuna cu crestinii si musulmanii din Africa de Nord si Orientul Mijlociu;
– promovarea educatiei sociale si politice a tinerilor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
De asemenea, participantii au adresat o scrisoare fratilor episcopi din Africa de Nord si Orientul Mijlociu prin care îsi exprima solidaritatea si comuniunea în rugaciune.
Insecuritatea si amenintarile cu care se confrunta din ce în ce mai frecvent minoritatile crestine în lumea araba sunt în mod clar intolerabile. Episcopii COMECE si-au exprimat, de asemenea, profunda preocupare referitoare la modul în care sunt tratate, câteodata, minoritatile religioase în Europa. În consecinta au lansat un apel tuturor cetatenilor, dar mai ales crestinilor si conducatorilor politici din Europa, de a-si asuma responsabilitatea de a promova dialogul dintre culturi si civilizatii în Europa, precum si în restul lumii.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati: Johanna.touzel@comece.eu, purtator de cuvânt al COMECE.