„Suveranul Pontif a efectuat sâmbata, 10 iunie 2017, o vizita oficiala la presedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Papa a plecat cu automobilul din Cetatea Vaticanului în jurul orei 10.45, însotit de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin si o delegatie de numerosi oficiali ai Sfântului Scaun si ai Conferintei episcopale italiene.
Pontiful a fost întâmpinat de presedintele italian în Curtea de onoare a Palatului Quirinale, dupa care a fost condus în biroul presedintelui pentru un colocviu privat. Succesiv, a avut loc schimbul de daruri, prezentarea delegatiilor oficiale si o vizita de rugaciune în capela Bunei Vestiri. Înainte de a merge împreuna în Gradinile Palatului Quirinale, unde au salutat aproximativ 200 de copii din regiunile italiene afectate de cutremur, papa Francisc si presedintele Mattarella au prezentat un discurs oficial.
Papa Francisc: ”Privesc la Italia cu speranta. O speranta înradacinata în memoria recunoscatoare fata de parinti si bunici, care sunt si ai mei, pentru ca radacinile mele sunt în aceasta tara. O memorie recunoscatoare fata de generatiile care ne-au precedat si care, cu ajutorul lui Dumnezeu, au dus mai departe valorile fundamentale: demnitatea persoanei, familia, munca… Ei au pus aceste valori si în centrul Constitutiei republicane, care a oferit si ofera un cadru stabil de referinta pentru viata democratica a poporului”.
Italia si Europa, a recunoscut mai departe papa Francisc, se confrunta în aceste timpuri cu ”probleme si riscuri de natura diferita, precum terorismul international”, fenomenul migrator si dificultatile tinerelor generatii de a intra în mod stabil pe piata muncii, ceea ce ”contribuie la cresterea neîncrederii în viitor si nu favorizeaza nasterea de noi familii si de fii”. Cu toate acestea, a spus mai departe papa Francisc, Italia, prin ”generozitatea laborioasa a cetatenilor ei si angajamentul institutiilor, facând recurs si la îmbelsugatele ei resurse spirituale”, încearca ”sa transforme aceste provocari în ocazii de crestere si în noi oportunitati”. O dovedeste, printre altele, ”primirea numerosilor refugiati”, care ajung pe tarmurile italiene, si efortul de ajutorare a populatiilor din centrul Italiei, afectate de cutremur. Pontiful a cerut o ”alianta de sinergii si initiative” pentru a rezolva problemele tinerilor în a gasi un loc de munca demn si stabil, fara de care devin si mai mari greutatile privind ”formarea unei familii si aducerea pe lume a copiilor”.
Referindu-se mai departe la Biserica din Italia, papa Francisc a spus ca aceasta ”este o realitate vitala, strâns unita cu sufletul tarii si simtirea populatiei”. În acelasi timp, pontiful a definit ”excelenta” relatia de colaborare dintre Biserica si stat. În contextul unei ”forme specifice de laicitate, nu ostila si conflictuala, ci prietenoasa si colaboratoare”, cele doua parti au stiut sa pastreze o ”deosebire riguroasa” între respectivele competente, generând ceea ce Benedict al XVI-lea numea ”o laicitate pozitiva”.
Papa Francisc: ”Italia are, de asemenea, raspunderea si onoarea de a avea, în domeniul sau, sediul conducerii universale a Bisericii catolice. Este evident ca, în pofida garantiilor oferite prin Tratatul din 1929, misiunea Succesorului lui Petru nu ar fi usurata fara disponibilitatea si colaborarea cordiala si generoasa a statului italian. O noua dovada a acestei realitati a venit în cursul recentului Jubileu extraordinar, în care multi credinciosi au venit la Roma, la mormintele apostolilor Petru si Paul, în spiritul reconcilierii si al milostivirii. În ciuda nesigurantei timpurilor în care traim, celebrarile jubiliare au putut sa se desfasoare în liniste si cu mare folos spiritual”.
Folosind ”toate resursele sale spirituale si materiale”, a fost urarea finala a papei Francisc, Italia va gasi fara îndoiala ”calea justa pentru o dezvoltare armonioasa si pentru a guverna în modul cel mai potrivit fenomenele si problematicile cu care se confrunta”.
Papa Francisc: ”Sfântul Scaun, Biserica catolica si institutiile ei, asigura, în deosebirea rolurilor si a responsabilitatilor, colaborarea lor concreta în vederea binelui comun. În Biserica catolica si în principiile crestinismului, din care este plasmuita bogata ei istorie milenara, Italia va gasi întotdeauna cel mai bun aliat pentru cresterea societatii, pentru concordia si progresul ei adevarat. Dumnezeu sa binecuvânteze si sa ocroteasca Italia!”.
Papa Francisc s-a aflat pentru a doua oara la Quirinale, dupa vizita efectuata în 2013 la invitatia presedintelui de atunci al R. Italiene, Giorgio Napolitano. La rândul sau, presedintele Mattarella a efectuat o vizita oficiala la Sfântul Parinte în 18 aprilie 2015, la scurt timp dupa ce a fost ales pentru cea mai înalta functie a tarii.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va