„Ca în fiecare an, cu binecuvântarea P.S. Virgil Bercea, si acum, în timpul Postului Mare, Reuniunea Mariana, dornica „de mai mult”, de o pregatire sufleteasca mai intensa pentru Sarbatoarea Învierii Domnului, a avut, între 11-13 martie, traditionalele Exercitii spirituale.
Ca si în anul care a trecut, Exercitiile spirituale s-au tinut la Haieu (1 Mai), în cadrul Parohiei Pr. V. Pâncotan, fiind organizate de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici si de Asociatia Eparhiala a Reuniunii Mariane.
Au participat la aceste zile de reculegere marianiste si marianisti din întreaga Eparhie: Zalau, Beius, Plopis, Tasnad, Valcau de Jos si Oradea. Meditatiile au fost prezentate de Pr. Parau Valer, protopop al Zalaului, fixate în tema cadru a Exercitiilor spirituale:„Credinta. Martiraj. Sfintenie”, la rândul ei, legata de tema Anului Pastoral Eparhial: „Prin rugaciune si credinta spre cinstea altarelor; sa ne rugam pentru beatificarea episcopilor greco-catolici, morti în faima de martiri sub regimul comunist”.
Deosebite, pregatite profund, meditatiile Pr. V. Parau, plecând de la textul biblic, au demonstrat cum credinta ne schimba mentalitatea si permite ca Isus sa traiasca în noi. Masura cea mai mare a credintei fiind martiriul si sfintenia. Vietile sfinte ale Episcopilor nostri martiri au fost aduse ca exemple. Domnul profesor I. Darabaneanu a prezentat, în sinteza, martiriul Episcopilor nostri, evocându-le personalitatea si sacrificiul, dragostea si fidelitatea fata de Biserica Catolica. Cuvântul sau a fost întregit de rugaciunile alcatuite, personal, pentru Episcopii Martiri.
Exercitiile spirituale au fost precedate de Întâlnirea Eparhiala Anuala a Reuniunii Mariane, în care au fost prezentate materialele: „Nota asupra activitatii Reuniunii Mariane la nivel de dieceza pe anul 2010”, prezentata de doamna Otilia Balas, presedintele Reuniunii Mariane, „Despre credinta”, lucrare prezentata de doamna profesoara Tania Darabaneanu si „Viata sfânta a Papei Ioan Paul al II-lea”, lucrarea doamnei Marlena Prigoreanu, aceste doua lucrari din urma pregatind trecerea spre Exercitiile spirituale.
Prin rugaciuni, Reuniunea Mariana a cerut lui Dumnezeu harul de a ne împartasi de iubirea Sfintei Fecioare, care sa ne orienteze si ne ocroteasca viata de marianisti si apostolatul.
Reuniunea Mariana îsi exprima recunostinta fata de P.S. Virgil Bercea pentru aceste Exercitii spirituale, Pr. V. Parau pentru cuvântul sau si sentimentul de seninatate si încredere adus între noi, Pr. Paul Popa, doamnei Ramona Dragos si Doamnei Florica Omilescu pentru organizare si deplina daruire.
„Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!”