„Catedrala romano-catolica din Oradea, cel mai mare edificiu baroc din tara, a gazduit joi seara un concert vocal simfonic de exceptie, Wagner vs. Bruckner, în cadrul Festivalului European Music Open (19-24 iunie).

Sub bagheta maestrului japonez Shuya Okatsu, orchestra simfonica oradeana, cei patru solisti invitati de marca si corul filarmonicii au interpretat, pentru prima data în ultimii 50 de ani în tara, monumentala lucrare "Te Deum" a compozitorului austriac Anton Bruckner.

Sutele de oradeni care au umplut catedrala baroca au ascultat, în deschidere, doua lucrari de Richard Wagner, anume preludiul la Lohengrin si Uvertura operei Tannhauser.

Cei patru solisti invitati de tenorul Alexandru Badea la Oradea, si rasplatiti cu aplauze prelungite, au fost tenorul Hironari Jo, câstigatorul de anul trecut al Premiului special Miura Tamaki, soprana Brigitta Kelle si mezzosoprana Maria Popa, ambele nascute la Oradea, dar afirmate pe scene internationale de prestigiu si bas-baritonul Johannes von Duisburg, din Dresda, un invitat permanent al unor opere importante.

"Este un concert-eveniment Te Deum-ul de Bruckner, lucrare monumentala, foarte potrivita în ambianta catedralei, desi din punct de vedere tehnic, ecoul si ansamblul extrem de mare poate crea probleme de sintonizare. Dar dirijorul, fiind foarte experimentat, a gestionat foarte bine toate compartimentele orchestrei si ale corului, respectiv solistii, în asa fel încât putem vorbi de un concert-eveniment", a declarat, pentru AGERPRES, dirijorul permanent al orchestrei simfonice oradene, Romeo Rîmbu.

Gazda concertului, episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, i-a felicitat artistii implicati în acest eveniment. "Alaturi de oameni educati si sensibili, intervin doar pentru a nu uita de stralucirea din noi. Ceea ce s-a cântat adineaori, Te Deum-ul, vorbeste despre aceasta lumina care vine de la Dumnezeu si este în noi. Multumim tuturor pentru acest moment înaltator", a spus episcopul Bocskei.

"A fost minunat! Au sunat magnific în catedrala, atât uverturile, cât si Te Deumul. Au fost momente de mare încântare pentru oradeni", a declarat, pentru AGERPRES, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, cel care va fi gazda vineri concertului sustinut de Corul de copii Radio.

Festivalul continua vineri cu recitalul extraordinar "The Sound of Musical", sustinut în Catedrala greco-catolica Sf. Nicolae de Corul de Copii Radio, desemnat în 2004 Ambasadorul Cultural al Uniunii Europene, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu. Intrarea va fi libera, în limita locurilor disponibile.

Tot vineri, la prima sa aparitie în România, compania madrilena Castro Romero Flamenco, sub coordonarea artistica a renumitului coregraf Renato Zanella, prezinta, la Teatrul Regina Maria, spectacolul extraordinar "Buscando Cervantes" (Cautându-l pe Cervantes, tr.), o incursiune în lumea flamenco-ului, a dansului contemporan si a teatrului, pe tema cautarii de sine.

Organizatorii festivalului sunt Primaria Municipiului Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, al Teatrului de Stat "Regina Maria" si al Asociatiei pentru promovarea turismului din Oradea si regiune.

European Music Open este locul de întâlnire al marilor personalitati europene sub cupola muzicii. Prin evenimente culturale de cea mai înalta tinuta, proiectul promoveaza un spirit creativ si performant, capabil sa contribuie la dezvoltarea si sustinerea valorilor, indiferent de sfera în care acestea se manifesta. Anul 2018 înseamna editia a treia a manifestarii. Pentru cea precedenta, din 2017, festivalul a primit Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România pentru management cultural.

Sursa:
AGERPRES / (A – autor: Eugenia Pasca, editor: Marius Fratila, editor online: Daniela Juncu)