„Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, întru Mine si Eu întru Tine,

asa si acestia în Noi sa fie una” (Ioan 17,21)

În saptamâna în care întreaga Biserica Catolica înalta rugaciuni pentru unitatea crestinilor, în Vatican a avut loc o Liturghie greco-catolica animata de seminaristii Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. Slujba s-a desfasurat în data de 22 ianuarie de la ora 18 în Parohia Sfânta Ana (Sant'Anna in Vaticano), fiind celebrata de parintele Claudiu Pop – rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” – parintele Iulian Serafim Vescan – preot paroh în Roma-Nord (Euclide) – si alti preoti din colegiu, bucurându-se si de participarea unui episcop romano-catolic, E.S. Gioia Francesco, precum si de cea a parintelui paroh, Bruno Silvestrini.
Liturghia s-a desfasurat preponderent în limba italiana, raspunsurile date de corul seminaristilor fiind aproape singurele în româna. În predica pe care a sustinut-o, episcopul si-a marturisit afinitatea pe care o are fata de ritul bizantin, atragând atentia asupra bogatiei de sens si asupra trairii profunde care se regaseste în rugaciunea de rit oriental. Acesta a mai spus ca, întrucât e nevoie sa cunosti o persoana pentru a o putea iubi, liturghia din aceasta seara a avut tocmai rolul de face cunoscuta o alta înfatisare a aceleiasi substante, care este însasi liturghia catolica, fie ea de rit latin ori bizantin. Frumusetea unitatii sta tocmai în diversitate, e ceea ce afirma în urma cu câteva luni Papa Benedict al XVI-lea în cadrul Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu. Acelasi lucru l-au constatat si l-au aplaudat bucurosi credinciosii de ambele rituri prezenti la aceasta celebrare liturgica.
Dincolo de asta, însasi lectura evanghelica punctat dorinta si nevoia de unitate:
„Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor. Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, întru Mine si Eu întru Tine, asa si acestia în Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis. Si slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca sa fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei si Tu întru Mine, ca ei sa fie desavârsiti întru unime, si sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.” (Ioan 17,20-23)
Continuam, asadar, sa ne rugam pentru unitatea crestinilor cu credinta, cu dragoste, dar mai ales cu nadejde!