CURS DE FORMARE LA ÎNCEPUTUL ANULUI SPECIAL PASTORA
„FAMILIA AMORIS LAETITIA”
,,Binele Familiei este decisiv pentru viitorul bisericii şi al lumii”
,,Să nu uităm că Dumnezeu are nevoie de noi şi de angajamentul nostru, dar să nu uităm şi că noi avem nevoie de Dumnezeu”
În variantă on-line s- a derulat un curs de formare adresat tinerilor din Eparhia de Oradea, în seara zilei de 23 martie 2021. Au participat părinţii protopopi, părinţii responsabili cu tinerii în Eparhia de Oradea, tineri, laici şi membrii Biroului Pastoral. I-au însoţit pe aceştia Preasfinţitul Virgil Bercea şi Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu. Invitatul special al acestei întâlniri a fost Patrick Francois, fondatorul Asociației Internaționale Zileos. Ramona Dragoş, preşedinte al asociaţiei Zileos România, a asigurat traducerea din şi în limba franceză.
Perasfinţitul Virgil Bercea a adresat un cuvânt de început, prin care a salutat această iniţiativă, reafirmând importanţa familiei, cea care dă stabilitate individului, ajutându-l să simtă că are rădăcini.
Pornind de la iniţiativa Sfântului Părinte Papa Francisc de a proclama un an special pastoral ”Familia Amoris Laetitia”, dedicat Familiei, cu desfășurare în perioada 19 martie 2021 – 26 iunie 2022, pe parcursul căruia întreaga Biserică este îndemnată să promoveze inițiative spirituale, pastorale și culturale pentru a însoți familiile care se confruntă cu provocările timpurilor noastre, Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu, care de ani de zile în cadrul departamentului cu pastorația familiilor al episcopiei noastre s-a implicat în activitatea pastorală dedicată familiilor, a susținut valoarea inestimabilă a familiei ca un dar special de la Dumnezeu și a făcut o prezentare a enciclicii, prezentând câteva teme fundamentale legate de valoarea și spiritualitatea Familiei.
Astfel, Biserica trebuie să schimbe modul în care face pastorație, fiindcă într-o lume atee, viitorul acesteia va depinde de calitatea familiei creștine, adevărată reflexie a lui Dumnzeu. Dacă nu este lăsată să iasă la lumină frumusețea familiei creștine, lumea va rămâne în viitor fără Dumnezeu. Familia, prima comunitate creată direct de Dumnezeu, este o forță permanentă pentru binele Bisericii. Soții, în virtutea sacramantului căsătoriei, sunt investiți cu misiunea de a face cunoscută iubirea lui Dumnezeu, putând să transforme lumea. Soții, pentru a crește în spiritualitate, au la îndemână soluții sigure: rugăciunea în familie, timp pentru citirea Cuvântului lui Dumnezeu, apoi participarea comună la liturghie și împărtășanie.
În acest sens, contând pe faptul că inclusiv tinerii apreciază darul Familiei, Biserica speră ca ei să-i ajute şi pe alţii să cunoască aceste valori.
În continuare, Patrick Francois, cel care de o viață a făcut proiecte împreună cu tinerii, de 26 de ani cunoaște România și de 17 ani este împreună cu Biserica Greco-Catolică din Oradea, le-a vorbit celor prezenți despre importanța implicarii tinerilor în activitățile adresate lor.
Întrebarea de la care s-a pornit a fost : ,,vrem să construim o Biserică pentru tineri sau vrem să construim o Biserică împreună cu tinerii? ” Experianța de-o viață i-a confirmat prietenului nostru Patrick Francois cea de-a doua variantă, mai ales că, conform Sinodului pentru tineret de la Roma în Enciclica – Cristus Vivit – ,,tinerii noștri nu sunt viitorul Bisericii , ei sunt prezentul acesteia”.
Invitatul cursului a făcut o sugestie, aceea ca tinerii să fie întrebați dacă, atunci când vin la biserică, găsesc răspunsuri la întrebările lor. Este important ca Biserica să vină în întâmpinarea problemelor tinerilor, să-i ajute să aibă încredere în ei, așa cum Isus îi ajuta concret pe cei aflaţi în nevoie.
,,Pentru mine este o mare suferinţă să vad tineri care nu merg la Biserică”, de aceea este important ca ,,tinerii să fie încurajaţi de atitudinea noastră, de dorinţa noastră de a merge mai departe şi a-i însoţi de-a lungul drumului, de siguranţa că vor conta pe noi în timp”.
O concluzie importantă a mesajului a fost aceea că programele destinate tinerilor trebuie să favorizeze relaţia personală cu Dumnezeu, care să-i ajute pe tineri să-şi clădească viaţa pe Cuvântul lui Dumnezeu, practic să nu treacă nici o întâlnire fără a se vorbi despre Isus Cristos.
Patrick Francois i-a sfătuit pe responsabilii programului pastoral să construiască proiecte simple, pe 2 sau 3 ani, pentru a ajuta copiii, tinerii, preoţii şi laicii să aibă o direcţie.
Părintele Paul Popa, moderatorul cursului şi iniţiatorul proiectului de a constitui o Comisie a Tinerilor, a dat practic startul acesteia, arătând că prin consultarea tinerilor de-a lungul timpului, planul pastoral se va putea adapta la nevoile acestora.
În continuare, s-au prezentat tinerii din protopopiatele Eparhiei de Oradea, care au fost desemnaţi să facă parte din comisia nou-înfiinţată, exprimându-şi impresiile legate de acest fapt. Va fi realizat un grup de comunicare, care să-i ajute pe tineri să se cunoască mai bine şi să formeze o echipă.
Preasfinţitul Virgil Bercea a încheiat întâlnirea, exprimându-şi din nou susţinerea fără rezerve a demersurilor legate de tineri, încurajându-i să aibă încredere în ei.
Laura Ologu
Biroul Pastoral