„De mai multi ani comisia europeana publica o agenda destinata elevilor de gimnaziu si de liceu din Uniunea Europeana. Aceasta agenda, distribuita gratuit institutiilor de învatamânt pe baza unei simple cereri, a fost editata în mai mult de trei milioane de exemplare.
Agenda Europa exista din 1995. Cu ocazia începutului anului scolar 2004-2005 agenda a devenit aproape în întregime finantata de catre Comisia europeana. Este distribuita gratuit în urma solicitarilor cadrelor didactice din institutiile de învatamânt secundar din UE.
Aceasta agenda scolara este prezentata ca o mina de informatii despre Uniunea Europeana, despre oportunitati de cariera, sanatate, securitate, probleme de mediu.
Continutul agendei este actualizat în fiecare an în functie de ultimele evenimente si de comentariile cadrelor didactice si ale elevilor.
Versiunea 2010-2011 a acestei agende, editata în mai mult de 3 milioane de exemplare, mentioneaza sarbatorile evreiesti, hinduse, sikh si musulmane, dar nu este semnalata nici macar o sarbatoare crestina. Chiar si pagina zilei de 25 decembrie este goala… cu exceptia acestui mic citat: „Un prieten adevarat este acela care va împartaseste preocuparile si bucuria”…

De ce aceasta „uitare” este inacceptabila
– Rolul religiei crestine în formarea Europei este un fapt istoric de netagaduit. Cum poate aceasta agenda, în a carei prezentare se afirma ca este „o mina de informatii despre Uniunea Europeana”, sa înlature orice referinta la crestinism? Cum sa pretinzi ca îi înveti pe tineri despre Uniunea Europeana negând o religie care a contribuit într-o masura atât de mare la constructia si la unitatea ei?
– Religia crestina este cea dintâi dintre religiile Europei. Este de neconceput ca ceea ce are o atât de mare importanta în viata tuturor acestor persoane, ca acest soclu de valori si de convingeri pe care europenii le au în comun sa fie negat în acest fel.
– Mai mult decât un element religios, religia crestina este de asemenea un element cultural fondator al istoriei si al identitatii marii majoritati a natiunilor europene. Sarbatorile crestine, precum Craciunul sau Pastile, uitate în aceasta agenda, sunt celebrate pe tot întinsul Europei de catre numeroase persoane, chiar necrestine.

Oricare ar fi motivele acestei omiteri a sarbatorilor crestine din agenda 2010-2011 a Comisiei europene, prin aceasta petitie noi cerem:
– ca agenda, în versiunea ei actuala, sa nu fie distribuita.
– ca agenda care va fi distribuita la începutul anului scolar 2011-2012 sa mentioneze explicit sarbatorile crestine.

Puteti afla mai multe detalii si semna petitia pe: http://www.agendaeurope.fr/