„Libraria Gutenberg va invita joi, 16 iunie 2011, de la ora 17.00 la lansarea cartii Departe spre Acasa, un roman scris de Claudia Elena Peter, aparut la Editura Lumen, Iasi 2011.
Romanul Claudiei Elena Peter ne ofera ambalate la pachet doua probleme mereu prezente si persistente în fictiunea corepetitoare realitatii, doua cautari, doua repere ale umanului, doua simptomatice situatii care îl definesc pentru a contura miza echilibrului care, la rându-i, joaca un rol important în armonizarea fiintei umane: una dintre ele este „quest of identity” (problema de identitate), tinuta ca reper fix pentru întoarcere, cealalta fiind un „quest al integrarii” (o problema a integrarii), cu percutie pe interactiunea între culturi si toposuri exotice de la sacralitatea spatiului Italiei si istoria lui la mondenitatea seaca si fada a elitei bogate în mijlocul careia eroina principala se învîrte, de la cautarea sentimentului de acasa prin toposuri ale însasi leaganului omenirii, Africa, relationate cu o situatie olandeza. Toate acestea puse în cadrele interactiunii personajelor.
La acestea se adauga un motiv celebru, cel al ratacitorului, motiv în filajul caruia se afla unda de „romance” a prozei Claudiei Peter, a vagantului a carui „acasa” se afla mereu cu el imaginea-i suprapunînd-o peste fiecare dintre locurile gasite, peste fiecare dintre exoticele locuri-întâmplari-întâmpinate, suprapusa pe zâmbetul fiecarui om rezonant si consonant cu vibratia cautatorului de armonie recte cautatorului de acasa. Frame-ul monden al desfasurarii lucrurilor este cel care deruteaza, departîndu-se de esenta simbolurilor, aducîndu-le într-un aer de feerie moderna, mascîndu-le cu acesta. Sa nu ne lasam înselati, însa, pentru ca, indiferent cum se pune problema în cadrele scrisului, ideea ramîne aceeasi. Cautarea se face pe coordonatele imediate actuale, moderne, mascând greutatea simbolurilor sau posibila lor receptare cît sa nu fie intruzive în ochiul lectorului.
Asadar o purtare de suflet peste locuri straine, peste ochiuri de personalitate umana tulbure, peste oameni cu zîmbete limpezi si cu turbioane sufletesti neguroase, peste spatii frumoase, un conglomerat, un mozaic în care se cauta, fara disperare, cu o eleganta de multe ori reusit expresiva exact prin cliseele de vorbire cosmopolita sau gossip (bîrfa) de suprafata în cautarea recunoasterii de unde, abia dupa virgula, sa înceapa un dialog cu „acasa” sa, cu revelator, însasi împacarea cu sine care sa cheme acasa dupa premizele ce ordoneaza aceasta împacare cu sine sa fie si sa se desluseasca ca prag al unui locus mundi, imago mundi a.k.a. paradisul în închegare.
O carte de cautare, o proza a descoperirii si a reîmpacarii, cu personaje multe cu scheme vaste relationate uman, cu intertextualitate din perspective narative principale diferite, cu usurinta si spor la citit.

Mihai Vieru