„Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, a fost prezent joi, 13 ianuarie 2011, în Oradea, unde Domnia Sa a sustinut doua conferinte, la Universitatea Agora si Universitatea Baptista Emanuel. La invitatia Preasfintiei Sale Virgil Bercea, domnul Teodor Baconschi a facut o vizita si la Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica.
Ministrul Afacerilor Externe a fost însotit, în cursul vizitei, de catre dl. Gavrila Ghilea – prefectul judetului Bihor, prof. dr. Radu Carp – directorul Institutului Diplomatic Român, dl. Stefan Seremi – deputat PDL, dl. Adrian Papahagi – consilier al Ministrului Afacerilor Externe si dl. Misu Jean Manolescu – rectorul Universitatii Agora din Oradea.
În calitate de reprezentant al Conferintei Episcopilor Catolici din România la COMECE, Preasfintitul Virgil a solicitat domnului ministru Baconschi ca tara noastra sa se alature initiativei ministrilor de externe italian, francez, polonez si maghiar, prin care se doreste ca Uniunea Europeana sa identifice solutii prin care comunitatile crestine din Orientul Apropiat si Mijlociu sa fie protejate de tendinta de epurare religioasa. Opinia publica este la curent cu recentele atacuri care au avut loc împotriva unei biserici din Bagdad (Irak), precum si asupra unei biserici din Alexandria (Egipt).
S-a discutat despre o posibila vizita a Sfântului Parinte Papa Benedict al XVI-lea în România. Apoi s-au abordat probleme privind raporturile dintre Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica si Statul Român, dar si relatiile interconfesionale. În cadrul întâlnirii, Preasfintitul Virgil a propus o colaborare între Biserica si autoritati în vederea ridicarii la Svinica, în Slovacia, a unui monument dedicat preotului si carturarului Gheorghe Sincai. De asemenea s-a discutat problema vizelor pentru românii din Ucraina, precum si posibilitatea ca elevii români de dincolo de Tisa sa poata studia la Liceele din Sighetu-Marmatiei.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre relatia Bisericii noastre cu Biserica Ortodoxa, despre rolul preotilor greco-catolici care lucreaza în comunitatile din strainatate si aspecte legate de Fundatia Crestin-Democrata în promovarea valorilor crestine.