„În 20 si 21 ianuarie, la vila Sântana din localitatea Sanmartin, în apropiere de Baile Felix, au avut loc Exercitiile spirituale pentru familiile cu copii, având ca tema centrala „Cearta si reconcilierea”.
Au participat 20 de familii din Eparhia Greco-Catolica de Oradea, existând un program echilibrat în care conferintele au fost alternate cu discutii pe marginea lor dar si cu timp individual de lucru în cuplu.
Prima conferinta: „Cearta si reconcilierea”, a propus o noua abordare a conflictelor, a crizelor din familie. Astfel, sotii au avut ocazia sa descopere cum o cearta devine prilej de o mai buna comunicare între ei daca sunt respectate principiile adevaratei ascultarii. În cadrul discutiilor libere ce au urmat conferintei, sotii au împartasit din experienta lor de viata: cum au facut fata conflictelor, cum au aplanat certurile etc. În cadrul acestei conferinte accentul a cazut pe cearta constructiva, pe transformarea unei crize în modalitate de auto-cunoastere, pe o descoperire mai profunda a partenerului de viata.
În cadrul celei de a doua conferinte „Dialogul în cuplu” sotii au descoperit, pornind de la relatarea biblica a întâlnirii lui Isus cu femeie samarineanca (cf. Ioan 4, 5-30), ca dialogul are si alte valente decât cele pe care le traiesc în mod cotidian, dialogul între soti fiind mai mult decat un schimb de cuvinte, putând fi mijlocul prin care cei doi îsi înmultesc iubirea. Bucuria acestei descoperiri a dus la un moment bogat de împartasire, atât în exercitiile individuale cât si în plen.
A treia conferinta „Rugaciunea în familie” a încununat prin frumusetea si profunzimea ei toate celalalte teme. Cu un accent deosebit pe rugaciunea în cuplu, tema aceasta a sadit adânc în inimile sotilor dorinta de a-si întari unitatea familiei prin rugaciunea-împreuna.
Moderatorii conferintelor au fost parintele Mihai Tegzes si parintele Mihai Vatamanelu, care au avut grija ca fiecare participant sa simta ca face parte dintr-o familie mai mare. Pe lânga conferinte, sotii au luat parte cu multa bucurie la Sfânta Liturghie, la momentele de rugaciune, si au cântat împreuna spre Slava lui Dumnezeu.
Copiii au avut parte de activitati educativ-recreative separat de adulti, fiind supravegheati si îndrumati cu multa atentie si iubire de doamnele Simona Cobe si Sanda Ulici.
Nota personala: Prilejul acesta, de a acorda timp exclusiv cuplului, este nemaipomenit. Nu facem planuri de viitor, nu ne îngrijoram pentru copii, nu discutam despre job; ci ne concentram doar pe unitatea dintre noi doi. Cum o întarim? Cum îl punem pe Cristos în centru?
În zilele acestea caracterizate de viteza maxima, în care relatia cuplului merge de multe ori din inertie, aceste Exercitii spirituale sunt exact pauza de care avem nevoie. O pauza care devine de fapt un catalizator catre o viata de familie mai bogata, mai plina de iubire, mai constienta.
Dincolo de toate temele propuse, exista un fir rosu care le strabate: reamintirea ca fiecare suntem pentru celalalt Darul lui Dumnezeu. Si ce poate fi mai frumos si mai profund decât atât?