„La ceremonia de încheiere a Zilei mondiale de rugaciune pentru pace de la Assisi, marti, 20 septembrie 2016, papa Francisc si liderii celorlalte confesiuni crestine si religii au semnat un Apel la Pace. Textul Apelului a fost proclamat în italiana la ceremonia finala de un reprezentant al budismului din Japonia. Apelul evidentiaza ”legatura strânsa dintre bunul pacii si autentica atitudine religioasa”, recunoaste ca în pofida ”lungului pelerinaj” inter-religios care a început în urma cu 30 de ani la initiativa lui Ioan Paul al II-lea, multe tari au fost afectat greu de razboi, dar afirma cu convingere spiritul care sta la baza acestor initiative: aspiratia de ”a realiza întâlnirea în dialog, a se împotrivi oricarei forme de violenta si de abuz a religiei în justificarea razboiului si a terorismului”.

Redam mai jos în traducerea noastra de lucru ”Apelul la Pace” de la Assisi:
«Noi, barbati si femei de religii diverse, ne-am adunat ca pelerini în orasul Sfântului Francisc. Aici, în 1986, în urma cu treizeci de ani, la invitatia papei Ioan Paul al II-lea, s-au adunat reprezentantii religiilor din lumea întreaga, pentru prima data într-un numar atât de mare si în mod solemn, pentru a afirma legatura indisolubila dintre marele bun al pacii si autentica atitudine religioasa. Dupa acel eveniment istoric a început un lung pelerinaj care, cuprinzând numeroase orase din lume, a îmbratisat numerosi credinciosi în dialog si rugaciune pentru pace; a unit fara confuzie, dând viata la prietenii inter-religioase trainice si contribuind la stingerea a nu putine conflicte. Acesta este spiritul care ne însufleteste: a realiza întâlnirea în dialog, a se împotrivi oricarei forme de violenta si de abuz a religiei în justificarea razboiului si a terorismului. Cu toate acestea, în anii care au trecut, numeroase popoare au fost ranite în mod dureros de razboi. Nu s-a înteles întotdeauna ca razboiul reduce omenirea într-o stare mai grea, lasând o mostenire de durere si dusmanie. Toti, prin razboi, suntem perdanti, chiar si învingatorii.
Am îndreptat rugaciunea noastra catre Dumnezeu ca sa daruiasca lumii pacea. Recunoastem necesitatea de a ne ruga fara încetare pentru pace, pentru ca rugaciunea ocroteste lumea si o lumineaza. Pacea este numele lui Dumnezeu. Cine invoca numele lui Dumnezeu pentru a justifica terorismul, violenta si razboiul, nu merge pe caile sale: razboiul în numele religiei devine un razboi împotriva religiei. Cu ferma convingere reafirmam ca violenta si terorismul se împotrivesc adevaratului spirit religios.
Am ascultat glasul celor saraci, al copiilor, al tinerelor generatii, al femeilor si al atâtor frati si surori care sufera din cauza razboiului; împreuna cu ei spunem cu tarie: Nu, razboiului! Sa nu ramâna neascultat strigatul de durere al atâtor oameni nevinovati. Imploram responsabilii natiunilor sa fie dezafectat mobilul razboaielor: pofta de putere si de bani, lacomia celor care comercializeaza arme, interesele de parte, razbunarile pentru chestiunile trecutului. Sa se înteteasca efortul concret pentru a elimina cauzele care stau la baza conflictelor: situatiile de saracie, injustitie si inegalitate, exploatarea si dispretul vietii umane.
Sa înceapa în sfârsit un nou anotimp în care lumea globalizata sa devina o familie de popoare. Sa se concretizeze responsabilitatea de a construi o pace adevarata, atenta la necesitatile autentice ale persoanelor si popoarelor, care sa previna conflictele prin colaborare, care sa învinga ura si sa depaseasca barierele prin întâlnire si dialog. Nimic nu este pierdut practicând efectiv dialogul. Nimic nu este imposibil daca ne îndreptam spre Dumnezeu în rugaciune. Toti pot fi artizani ai pacii. De la Assisi reînnoim cu convingere angajarea noastra de a fi artizani ai pacii, cu ajutorul lui Dumnezeu, împreuna cu toti oamenii si femeile de buna vointa».
Dupa lectura publica a Apelului, participantii au pastrat un timp de tacere în memoria victimelor razboaielor si terorismului. Apelul la Pace a fost înmânat unei fetite siriene, care a ajuns la Roma împreuna cu papa Francisc de pe insula greaca Lesbos, si altor copii de diferite religii care, la rândul lor, l-au înmânat reprezentantilor natiunilor. Ceremonia de semnare a Apelului la Pace si aprinderea unei candele pentru toate tarile afectate de razboi, au pregatit ultimul gest semnificativ al manifestarii, în care papa Francisc si ceilalti participanti la Ziua mondiala de rugaciune pentru pace de la Assisi si-au dat unii altora îmbratisarea fraterna a pacii.
În fine, s-a anuntat ca anul viitor Întâlnirea ”Oameni si religii”, promovata anual de Comunitatea Sfântul Egidiu, va avea loc în Germania, la Osnabrück, orasul în care, pe 24 octombrie 1648, s-a încheiat Pacea Westfalica si s-a pus capat Razboiului de Treizeci de Ani.
La încheierea manifestarii ”Sete de pace. Religii si culturi în dialog”, desfasurata la Assisi de la 18 la 20 septembrie 2016, papa Francisc revenit în cursul serii în Cetatea Vaticanului.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va