„Duminica, 27 ianuarie 2013 la orele 18.00, în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Oradea, a avut loc încheierea Octavei de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor.
Au fost prezenti reprezentanti ai bisericilor: Romano-Catolice, Ortodoxe, Reformate, Greco-Catolice, Evanghelice-Lutherane, Penticostala Betania si Penticostala Tabor, împreuna cu credinciosii lor.
“În aceasta octava de rugaciune am lasat la o parte prejudecatile si granitele care de obicei ne înconjoara si am încercat sa cautam acea punte de legatura care ne uneste pe toti crestinii, indiferent de confesiune”, marturiseste pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei, unul din organizatorii evenimentului în Oradea.
Programul de rugaciune s-a desfasurat în felul urmator:
– Vineri 18 Ian. – Biserica Ortodoxa (Biserica cu Luna);
– Duminica 20 Ian. – Bazilica Romano-Catolica;
– Luni 21 Ian. – Biserica Reformata;
– Marti 22 Ian. – Biserica Penticostala Tabor;
– Miercuri 23 Ian. – Biserica Penticostala Betania;
– Joi 24 Ian. – Biserica Evanghelica-Lutherana;
– Duminica 27 Ian. – Biserica Greco-Catolica (Catedrala "Sfântul Nicolae").
Celebrarea din aceasta seara a avut în centru Cuvântul lui Dumnezeu care ne uneste pe toti crestinii. Împreuna cu pastorii lor, au fost prezenti crestini de la mai multe biserici din Oradea, iar cuvintele de învatatura au fost rostite de catre reprezentantii confesiunilor prezente.
Momentul de rugaciune a fost animat de catre Corul Catedralei “Sfântul Nicolae”, care, între cuvintele de învatatura a cântat “Miluieste-ma Dumnezeule” si “Tatal nostru”.
În cuvântul pe care l-a tinut în aceasta seara, PS László Böcskei, Episcopul romano-catolic de Oradea, a marturisit ca doreste ca “aceste momente de comunitate sa fie o încurajare pentru noi, ca rugaciunilor pentru unitate sa le putem alatura tot mai mult si faptele, gesturile unitatii si fratietatii dintre noi. Puterea de convingere a mesajului crestinilor în aceasta lume se afla în lumina si caldura cu care privim unii spre altii!”
Transmitând salutul Preasfintitului Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei, pr. Laurentiu Lazar a rostit de asemenea un cuvânt de învatatura, urmat fiind de reprezentantul Bisericii Evanghelice-Lutherane, pastorul Matias Attila, de reprezentantul Bisericii Penticostale Betania, pastorul Tiberiu Bulzan si de reprezentantul Bisericii Penticostale Tabor.
PS Virgil Bercea, gazda acestei seri si-a exprimat bucuria de a încheia împreuna în Catedrala “Sfântul Nicolae” aceasta Octava de rugaciune, în ziua în care Biserica Universala celebreaza Ziua memoriei Holocaustului.
Dorinta celor prezenti si mai ales a celor care au vorbit, este aceea ca rugaciunea pentru unitatea tuturor crestinilor sa nu se faca doar în aceste opt zile ci sa continue pe întreg parcursul anului si cu atât mai mult, fiecare sa dea dovada ca rugaciunea se concretizeaza în faptele de fratietate pe care trebuie sa le facem toti, ca dovada a credintei în anelasi Dumnezeu iubitor.