„În urma unei executari silite, în dimineata zilei de 1 iulie 2010, Parohia Greco-Catolica Bocsa (SJ) a reintrat în deplina posesie a bisericii greco-catolice din localitate. Executarea a avut loc cu ajutorul jandarmeriei, desi exista o sentinta definitiva si irevocabila care obliga Parohia Ortodoxa sa restituie biserica în deplina posesie si proprietate Parohiei Greco-Catolice ca proprietar de drept. Recursul la instanta si executarea silita s-au datorat faptului ca, în prealabil, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au refuzat propunerile de colaborare cu partea greco-catolica.
Biserica greco-catolica din localitate a fost confiscata de comunisti în 1948 si data în folosinta Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa reînfiintarea Parohiei Greco-Catolice din Bocsa, dupa 1989, aceasta a solicitat de mai multe ori sa foloseasca biserica alternativ, propuneri respinse de partea ortodoxa.
Celebrarea alternativa în lacasurile de cult greco-catolice confiscate de comunisti este o solutie practica propusa de Biserica Greco-Catolica, astfel încât nici o comunitate religioasa – ortodoxa si greco-catolica – sa nu se roage în locuri improprii. În cazul Bocsa, de la reînfiintare, Parohia Greco-Catolica si-a celebrat serviciile religioase într-o capela improvizata.
Dupa decizia definitiva si irevocabila, Parohia Greco-Catolica Bocsa a propus din nou, în luna mai 2010, partii ortodoxe celebrarea alternativa în biserica greco-catolica. Propunerea a fost respinsa iar pe motiv ca “biserica este a majoritatii”. În consecinta, greco-catolicii au apelat la executarea silita pentru a intra în propria biserica.
Odata intrata în posesia bisericii, Parohia Greco-Catolica Bocsa, asa cum a promis, a reafirmat disponibilitatea de a-si oferi lacasul de cult, pentru celebrari alternative, comunitatii ortodoxe. De data aceasta propunerea greco-catolica a fost acceptata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe. Astfel, în decursul zilei de 1 iulie 2010, în cadrul unei întâlniri la sediul Prefecturii Salaj, Parohia Ortodoxa Bocsa a semnat un protocol cu Parohia Greco-Catolica pentru folosirea alternativa a bisericii greco-catolice din localitate.
Protocolul prevede, printre altele, timpii de folosire a bisericii, împartirea cheltuielilor de întretinere, folosirea obiectelor de cult, si e valabil 30 de zile. În aceasta perioada, Parohia Ortodoxa s-a angajat ca va retrage procesul prin care solicita 600.000 RON ca despagubiri pentru investitiile facute în biserica. Dupa cele 30 de zile se va semna un nou protocol, pentru o perioada mai lunga, în fata notarului.
Consideram ca, prin retrocedarea bisericii greco-catolice din Bocsa proprietarului de drept, s-a facut un act de reparare a nedreptatii comise in 1948 de regimul comunist împotriva Bisericii Greco-Catolice, nedreptate care a afectat si comunitatea greco-catolica din aceasta localitate. În acelasi timp, prin folosirea alternativa a lacasului de cult greco-catolic, credinciosii ortodocsi din Bocsa vor putea continua sa aduca, dupa propria constiinta, lauda lui Dumnezeu într-un loc potrivit pentru celebrarea serviciilor divine.
Credem ca o astfel de atitudine frateasca, de respect si considerare fata de nevoile pastorale ale celuilalt, e benefica pentru toti si e o marturie vie ca ortodocsii si greco-catolicii pot trai în buna convietuire unii cu altii. Speram ca acest caz sa fie luat ca exemplu de solutionarea practica, în favoarea tuturor, în atâtea alte cazuri în care greco-catolicilor li se refuza accesul în biserica confiscata, fiind obligati de situatie sa se roage afara, sub cerul liber, în capele improvizate sau în alte locuri improprii.
Duminica, 4 iulie 2010, va avea loc prima Liturghie greco-catolica în biserica din Bocsa dupa 62 de ani.