„În perioada 3-7 septembrie 2018, la Râsnov, Departamentul Artistic din cadrul Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea în colaborare cu Asociatia Hope din Italia a organizat un curs de formare national pentru tinerii care cânta sau compun muzica.

Muzica, pentru noile generatii, este ca o carte de ”antropologie” deoarece ei se inspira din aceasta si iau ca modele pe artistii din ziua de azi.
Prin acest curs, biserica îsi propune sa fie alaturi de tinerii talentati, sa îi ajute sa îsi identifice propriul stil, sa îsi poata împartasi emotiile si trairile cu cei care îi asculta si sa devina un instrument de promovare a adevaratelor valori.

La acest curs au fost prezenti peste 30 de tineri din întreaga tara (Constanta, Iasi, Ialomita, Zalau, Roman, Cluj-Napoca, Blaj, Oradea, Bucuresti, Brasov, Marghita, Tg-Jiu). Aceasta retea de tineri pe care noi dorim sa o construim a avut ocazia sa fie îndrumata pe parcursul zilelor de formare de catre: Andrei Tudor – compozitor, dirijor, producator, Paula Seling – Artist, Compozitor, Marco Brusati – Director Asociatia Hope –Italia si nu în ultimul rând Ovidiu Lazar, care s-a ocupat de organizare si a facut ca acest masterclass sa fie posibil.

Împreuna cu formatorii, tinerii au reusit sa îsi îmbunatateasca aptitudinile muzicale si sa creeze o echipa unita care sa colaboreze si în viitor. Fiecare participant a interpretat un cântec, iar dupa aceasta au urmat sfaturile si indicatiile foarte utile ale formatorilor din România si Italia. Totodata tinerii au fost împartiti în patru grupuri si au fost provocati de catre organizatori sa compuna o piesa pornind de la valorile si informatiile transmise de catre formatori. Înca o data tinerii ne-au demonstrat ca sunt creativi, apreciaza frumosul si ca daca sunt îndrumati si ascultati pot sa creeze lucruri deosebite.

Tot acest itinerariu al tinerilor a fost presarat cu momente de rugaciune si meditatii care sa îi ajute sa creasca si sa îsi consolideze propria identitate.

Dupa plecarea tinerilor, au ajuns delegatiile liceelor greco catolice si romano catolice din Oradea, Blaj, Cluj si Bucuresti, împreuna cu care vom organiza 5 conferinte în luna Octombrie, pentru tinerii din liceele mentionate mai sus. Am decis sa ne întâlnim pentru a construi împreuna o metoda prin care biserica si scoala sa fie aproape de tineri. La aceasta întâlnire, împreuna cu domnul Marco Brusati, s-a studiat figura tânarului de astazi si evolutia antropologica, pornind de la noile mijloace de comunicare (Facebook, Tweeter, Instagram, WhatsApp, Snapchat e.t.c). Aceasta evolutie din ultimii 15 ani este uimitoare.

Întreaga echipa a lucrat la modalitatea prin care conferintele propuse tinerilor din fiecare liceu sa fie cât mai eficiente si constructive.

Multumim doamnei Paula Seling, domnilor Andrei Tudor , Marco Brusati, Ovidiu Lazar si Preasfintitului Virgil pentru sustinerea neconditionata a acestui proiect! Nu în ultimul rând, multumim echipei de profesori si delegati ai tuturor liceelor mai sus mentionate!