„Dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare a Bisericii din Sarcau, judetul Bihor, duminica, 13 septembrie, a sosit momentul sfintirii Bisericii.
Preasfintitul Virgil Bercea a fost întâmpinat în localitate de catre autoritatile locale în frunte cu primarul comunei Sîrbi, precum si de un grup de copii care i-au daruit flori. Alaturi de Preasfintia Sa au participat la aceasta sfintire parintele protopop de Marghita Zorel Miclaus si preoti din acelasi protopopiat. De asemenea, au participat numerosi credinciosi din localitate, dar si din alte localitati învecinate.
În cuvântul sau de învatatura, referindu-se la evanghelia zilei, Preasfintitul Virgil a spus: „Dumnezeu a dorit ca în tara sfânta sa ajunga nu oameni care au fost sclavi, ci o alta generatie de oameni liberi. Sclavia este una a pacatului. Noi suntem noul popor al lui Dumnezeu. Domnul ne doreste liberi. Când intram în casa Domnului trebuie sa intram liberi de orice pacat. Este mare lucru ca atunci când intram în biserica sa ne consideram fii ai acesteia”. Referindu-se la sfintirea lacasului de cult, Preasfintia sa a continuat: „Ma bucur ca biserica a fost înfrumusetata. Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca însutit pentru ceea ce ati facut”.
La rândul sau, parintele paroh Scuta Gabriel a multumit bunului Dumnezeu si tuturor celor care au contribuit la finalizarea lucrarilor, spunând: „Daca ar fi sa sintetizam ceea ce se întâmpla acum, doua cuvinte descriu totul: emotie si bucurie”. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Virgil a acordat parintelui Scuta Gabriel crucea eparhiala pentru meritele deosebite pe care le-a avut în dezvoltarea comunitatii greco-catolice din Sarcau si mai ales pentru implicarea în repararea lacasului de cult.
Prima biserica din Sarcau a fost construita din pamânt si acoperita cu sindrila în anul 1828. Actualul lacas de cult a fost construit în perioada 1933-1938 de catre parintele Miclaus Gheorghe. Lucrarile de reabilitare au constat în tencuirea exterioara si interioara, repararea acoperisului, precum si schimbarea iconostasului.
Localitatea Sarcau este renumita pentru asa-numita „proclamatie de la Sarcau” a preotului si revolutionarului greco-catolic Ioan Munteanu, care a participat activ la revolutia de la 1848. De altfel, anul trecut s-au împlinit 200 de ani de la nasterea preotului Ioan Munteanu, prilej cu care a fost organizat un simpozion.
La finalul slujbei participantii au fost invitati la o mica agapa frateasca.