Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea este duminică, 21 iulie a.c., gazda  Concursului Internațional Musicum Laude 2024, cea mai mare competiție de interpretare vocală, curs de măiestrie și audiție din bazinul carpatic destinată tinerelor talente vocale. Musicum Laude este organizat de profesorii și studenții specializării canto din cadrul Universității Creștine Partium în parteneriat cu Universitatea Oradea, aflându-se în desfășurare în orașul nostru de la 13 iulie până la 23 iulie a.c.. Inițiativa, aflată la a doua ediție, are ca motto „Dă-ți voce” și a adus la Oradea participanți din mai multe țări, înscriși pe trei categorii de vârstă – juniori (15-20 ani), studenți (18-26 ani) și tineri interpreți vocali (27-38 ani). Aceștia își pot măsura talentul și cunoașterea muzicală în cadrul a trei secțiuni: Lied, Oratoriu și operă. În Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea se va desfășura duminică, începând cu ora 16.00, secțiunea Oratoriu. 

„Vocea, talentul pur este cel mai important lucru în acest concurs, minunea dată de Dumnezeu este ceea ce sprijinim. Musicum Laude se constituie și într-un simpozion care oferă oportunitatea «marilor întâlniri» maestrul și discipolul său, casa de operă și solistul ei, cântărețul și managerul său. Acesta este cel mai mare ajutor pentru un cântăreț care dorește să se afirme.” –  mărturisește Molnár Levente, cântăreț distins cu premiul Liszt Ferenc, maestru emerit, inițiatorul concursului.

Potrivit organizatorilor, „Musicum Laude este o oportunitate de excepție atât pentru cei foarte tineri cât și pentru interpreții vocali cu experiență. Este un eveniment care sărbătorește talentul, pasiunea pentru cânt și iubirea față de muzică. Prezența maestrului Ioan Holender, managerul de talie internațională, fostul director al teatrului de operă vienez Staatsoper, în președinția juriului reprezintă o garanție al celui mai înalt profesionalism. Juriul este format din personalități internaționale marcante ale vieții muzicale: cântăreți de renume mondial, manageri, regizori și dirijori de excepție.”. Printre aceștia se află Kesselyák Gergely, dirijorul laureat cu premiul Liszt Ferenc, regizor de operă, unul din membrii juriului, tenorul Gábor Kovács, conf. univ. dr. Lavinia Chereches, conf. univ. dr. Florina Mariș Hinsu și mulți alții.

Pe parcursul celor zece zile, participanților li se deschid posibilități de excepție, de la perfecționarea tehnicii vocale în cursurile de măiestrie, la închegarea unor relații care-i pot propulsa până pe cele mai mari scene de operă datorită întâlnirii providențiale cu un juriu alcătuit din cele mai ilustre nume ale lumii cântului.

Este mai importantă o participare decât câștigarea unui premiu. Vă doresc succes, bucurie și împlinire la concurs!” – a transmis concurenților președintele juriului, distinsul maestru Ioan Holender, în pregătirea competiției internaționale pe care Episcopia Greco-Catolică de Oradea are onoarea și bucuria să o găzduiască pentru o zi.

Potrivit paginii web a Concursului Musicum Laude, publicul poate urmări evoluția concurenților în semifinală, finală și concertele de gală, și poate asista la debutul scenic al unora dintre posibilele viitoare stele ale operei aflate la început de carieră. De asemenea, amatorii de muzică sunt ținuți zilnic la curent cu desfășurarea competiției pe pagina de Facebook «Musicum Laude».

Sunteți așteptați cu bucurie!

Biroul de Presă EGCO – Musicum Laude Oradea