Duminică, 13 octombrie 2019, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Beiuş a găzduit Întrunirea Protopopială a Reuniunii Mariane. Evenimentul a fost organizat şi găzduit de grupul parohial al Reuniunii, aflat sub coordonarea preşedintei Sabou Aneta.

În deschidere, Părintele protopop Zorel Zima a salutat prezenţa numeroasă a membrilor Reuniuni, mulţumind pentru aportul acestora la pastoraţia parohială şi la proiectele social-culturale, respectiv darul nepreţuit al rugăciunii. A îndemnat la redescoperirea Maicii Domnului ca model pentru fiicele şi fii ei din cadrul Reuniunii.

Între cei prezenţi, marianişti sosiţi din parohiile protopopiatului (Ştei, Pocola, Grădinari, Drăgoteni, Prisaca, Petrani, Beiuş) au fost şi reprezentanţi ai conducerii la nivel eparhial al Reuniunii Mariane: părintele Dobrata Vasile, asistentul spiritual, Florica Omilescu, vicepreşedinta RM, Mirela Filimon, Aurica Ban.

Părintele Dobrata a prezentat o meditaţie cu tema Misterul Mariei, ministerul marianistului, urmat de un moment de împărtăşire a propriilor experienţe. La rândul ei, profesoara Mirela Filimon a prezentat trăirile comunitare din cadrul întrunirilor marianiste parohiale, oferind exemple concrete din modul de desfăşurare. Au intervenit şi alti membri, precum Sabou Aneta, care a prezentat un plan marianist local, Darabaneanu Ioan, prezentând preocupări şi angajamente locale. Au fost anunţaţi şi noii candidaţi care vor fi primiţi solemn cu ocazia primei sărbători mariane. Părintele Emil Ghiurcă, paroh de Ştei, a mulţumit marianiştilor pentru angajamentul lor, în special pentru darul rugăciunii Rozarului zilnic, mai ales în această lună a Rozarului, şi a amintit de Rozarul Misionar din 16 octombrie, invitând călduros pe cei prezenţi la o recitare în comuniune.

La final, Pr Zorel a revenit cu o încurajare a preoţilor prezenţi de a forma şi asista reuniunile mariane parohiale care sunt un grup valoros de enoriaşi prin dăruire şi rugăciune. A recomandat o actualizare a evidenţei formaţiunilor locale, o reconfirmare a statutului lor prin angajament şi rugăciune, respectiv solicitarea întrunirilor parohiale lunare pentru comuniune, rugăciune, redescoperirea propriei identităţi şi angajamente pastoral-sociale concrete.

Scopul acestei întruniri anuale este acela de a se oferi un moment de comuniune şi fraternitate. Garda de onoare a Sfintei Fecioare Maria este un preţios dar pentru viaţa pastorală parohială.