Încurajarea Papei Francisc adresată tinerilor de a participa la INTC 2024, la Cheile Grădiștei  

Papa Francisc le-a scris tinerilor din Dieceza de Iași. Spre final, Sfântul Părinte i-a încurajat pe tineri să participe la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic care va avea loc în perioada 4-7 septembrie 2024 la Cheile Grădiștei: „Vă încurajez să participați la întâlnirea națională a tinerilor, care va avea loc la Cheile Grădiștei în luna septembrie. Va fi o oportunitate prețioasă de a crește împreună în credință, de a împărtăși experiențe și de a vă întări parcursul creștin.” Aceste cuvinte ale Papei Francisc sunt o extraordinară promovare a evenimentului național al Bisericii Catolice din România dedicat tinerilor care va avea loc în toamna acestui an.

Fiți purtători de speranță și constructori de punți, folosind fiecare instrument pe care îl aveți la dispoziție pentru a semăna bunătate și iubire în lume”: astfel îi îndeamnă Papa Francisc pe tinerii din Dieceza de Iași cărora le-a răspuns la o scrisoarea trimisă Sanctității Sale, cu ocazia Zilei Tineretului de la Iași, marcată pe 18 mai a.c.. 

Potrivit Oficiului pentru Pastorația Tineretului Iași, în data de 18 mai 2024, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a găzduit Ziua Tineretului cu tema „Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc” (cf. Is40,31), aleasă de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2024. Evenimentul a fost sintetizat în cuvintele „Forța speranței, bucuria comuniunii”. Cu această ocazie, în urma unei inițiative spontane a Oficiului pentru Pastorația Tineretului, tinerii din Dieceza de Iași au trimis o scrisoare Papei Francisc prin intermediul Cardinalului Secretar de Stat, care a fost prezent la sărbătoarea desfășurată la Iași.

În scrisoarea care poate fi citită aici, tinerii i-au mulțumit Sfântului Părinte pentru vizita sa la Iași, pentru grija față de tineri și încrederea în ei, pentru speranța pe care o insuflă, pentru tot ceea ce face pentru Biserică și pentru lumea întreagă. Tinerii și-au manifestat îngrijorarea pentru viitorul lor și pentru drama războiului și de aceea, și-au exprimat dorința de a fi artizani ai păcii.

Papa Francisc a răspuns printr-o scrisoare, asigurându-i pe tineri că reprezintă „o mărturie a dinamismului și prospețimii pe care la aduce inima tânără în Biserică”. I-a îndemnat pe tineri să gestioneze „cu înțelepciune timpul și energia dedicate rețelelor sociale, pentru a nu rămâne blocați într-o viață virtuală în detrimentul celei reale”. „Ieșiți în lume, întâlniți oameni, ascultați-le poveștile, priviți-i în ochi pe frații și surorile voastre”, a continuat Papa Francisc. Totodată, le-a încredințat tinerilor o misiune: „Fiți purtători de speranță și constructori de punți, folosind fiecare instrument pe care îl aveți la dispoziție pentru a semăna bunătate și iubire în lume.”

Spre final, Sfântul Părinte i-a încurajat pe tineri să participe la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic care va avea loc la Cheile Grădiștei în luna septembrie, le-a cerut să se roage pentru el și i-a binecuvântat.

Scrisoarea Papei Francisc adresată tinerilor din Dieceza de Iași este un semn prețios al delicateței sale, al dialogului cu tinerele generații și a grijii față de acestea exprimată de numeroase ori de-a lungul pontificatului său. Mulțumim Papei Francisc pentru scrisoarea de răspuns! Mulțumim și Cardinalului Secretar de Stat, Pietro Parolin, care a încredințat personal Sfântului Părinte scrisoarea tinerilor din Dieceze de Iași!

Pr. Felix Roca