Se desfășoară în Cetatea Vaticanului joi, 1 iulie 2021, la inițiativa Papei Francisc, o zi de reflecție și rugăciune pentru Liban. Sub tema generală biblică „Domnul Dumnezeu are planuri de pace. Împreună pentru Liban”, Pontiful a invitat toți liderii Bisericilor din Țara Cedrilor să se roage „pentru ca Libanul să se ridice din criza gravă prin care trece și să arate din nou lumii întregi chipul său de pace și de speranță”.

Potrivit programului anunțat la o recentă conferință de presă, ziua specială pentru Liban a început la 8.30, în Casa Sfânta Marta, cu un salut de primire, după care Papa Francisc și liderii creștini libanezi au mers pe jos în Bazilica San Pietro unde, la Altarul Mărturisirii, s-au rugat Tatăl nostru și au venerat mormântul Sfântului Apostol Petru. La ora 10, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, începe o întâlnire comună, urmând ca la ora 16 să înceapă cea de-a doua întâlnire comună în aceeași Sală. Ambele sesiuni de colocvii se desfășoară cu ușile închise. În fine, la ora 18, Papa Francisc și capii Bisericilor din Liban participă la o Rugăciune ecumenică pentru pace în Bazilica San Pietro, ceremonia desfășurându-se la Altarul Catedrei.

La rugăciunea Angelus din 29 iunie 2021, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Papa Francisc a îndemnat romanii și pelerinii să participe prin rugăciunea lor la această Zi specială de reflecție și rugăciune pentru Liban: „Împreună cu capii tuturor Bisericilor prezente în Țara Cedrilor, ne vom lăsa inspirați de Cuvântul Scripturii care spune: Domnul Dumnezeu are planuri de pace. Îi invit pe toți să se unească spiritual cu noi, rugându-se pentru ca Libanul să se ridice din criza gravă prin care trece și să arate din nou lumii întregi chipul său de pace și de speranță”. Zilele trecute, Sfântul Părinte a transmis o scrisoare de încurajare Bisericilor din Orientul Mijlociu la prima ediție a „Zilei pentru Pace în Orient”. Papa a mulțumit pentru mărturia și pentru statornicia în credință a creștinilor din această regiune și i-a invitat să trăiască „profeția fraternității umane”.

pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România

Sursa: Vatican News România