Adunarea Plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, intitulată „Pelerini ai Speranței. Pentru o Biserică Sinodală și Misionară”, a avut loc la Belgrad între 24 și 27 iunie la invitația Excelenței Sale Mons. Ladislav Nemet, Arhiepiscop de Belgrad și vicepreședinte CCEE.

Lucrările, care au început cu salutul Arhiepiscopului de Belgrad și al Nunțiului Apostolic în Serbia, Excelența Sa Mons. Santo Gangemi, au continuat cu o examinare a situației actuale din Europa, elaborată în rapoartele prezentate de Excelența Sa Mons. Mariano Crociata, Episcop de Latina și Președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europeană (COMECE); Excelența Sa Mons. Noël Treanor, Nunțiu Apostolic pe lângă Uniunea Europeană; și Mons. Marco Ganci, Observator al Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europei. Acestea au fost urmate de discursurile Președinților Comisiilor CCEE care și-au prezentat activitățile și programele respective.

În introducerea sa, Excelența Sa Mons. Gintaras Grušas, Arhiepiscop de Vilnius și Președinte al CCEE, a relatat despre deschiderea noului sediu CCEE la Roma, conceput pentru a întări colaborarea și schimbul între episcopii europeni și cu Sfântul Scaun și pentru a da un nou impuls pastoral și ecumenic, în special în Anul Jubiliar și în timpul parcursului sinodal.

În pregătirea celei de-a doua sesiuni a Sinodului despre sinodalitate, Președintele Grušas a abordat rolul pe care îl pot juca organismele continentale și conferințele episcopale în trăirea și creșterea sinodalității. De asemenea, a prezentat inițiativele în sfera ecumenică pe care CCEE le urmărește: actualizarea Cartei Ecumenice Europene, semnată împreună cu Conferința Bisericilor Europene (CEC) în 2001, care în noua sa versiune se așteaptă să fie semnată în Duminica Milostivirii Divine 2025, anul în care data Paștelui coincide pentru toți creștinii; și prima întâlnire cu Consiliul de Conducere al Conferinței Permanente a Bisericilor Ortodoxe Răsăritene din Europa (OCE).

În final, a îndemnat pe toți să se pregătească pentru apropiatul Jubileu astfel încât „acesta să fie un eveniment de har pentru comunitățile și țările noastre și o oportunitate de a mărturisi că Cristos este singura speranță pentru omenire”.

Em. Sa Card. Robert Francis Prevost, Prefect al Dicasteriului pentru Episcopi, a susținut o prelegere despre „Dimensiunea evanghelizatoare și misionară a Bisericii în Europa” pornind de la evenimentele din ultimele săptămâni, începând cu alegerile europene și crizele mondiale, care includ războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Cheia, pentru Prefectul Dicasteriului pentru Episcopi, pornind de la viziunea augustiniană asupra timpurilor, este să privim la Întruparea lui Isus, care trebuie trăită în celebrarea euharistică și dusă în viața de zi cu zi, îngrijindu-ne de săraci, migranți, cei în nevoie, dar mai presus de toate „punând în practică modul propriu de a iubi al lui Isus Cristos”.

Rev. Prof. Josef Sayer, teolog pastoral, a susținut o prelegere despre Praedicate Evangelium. Consecințe și Implicații pentru Conferințele Episcopale și Organizațiile Continentale. Analizând textul noii constituții apostolice promulgate de Papa Francisc în 2022, care reglementează funcțiile și sarcinile organismelor Curiei, Prof. Sayer a prezentat noul rol al Conferințelor Episcopale, cu care dicasteriile curiale ar fi chemate să interacționeze mai regulat, chiar încorporând unele dintre inițiativele acestora.

În timpul lucrărilor, episcopii l-au ales pe Pr. Antonio Ammirati, până acum vice-secretar general și purtător de cuvânt al CCEE, ca noul secretar general al CCEE pentru un mandat de cinci ani. El îl înlocuiește pe Pr. Martin Michaliček, secretar general din 2018. Episcopii și-au exprimat recunoștința pentru disponibilitatea și munca Părintelui Martin de-a lungul anilor în slujba Bisericilor din Europa.

De asemenea, un moment important a fost întâlnirea membrilor CCEE cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preafericirea Sa Porfirije.

Pe 21 septembrie 2024, Ziua Internațională a Păcii, episcopii cheamă la o zi de rugăciune pentru victimele războiului, precum și pentru a invoca pacea în Ucraina, Țara Sfântă și Sudan.

Următoarea Adunare Plenară va avea loc la Lisabona în perioada 8-10 octombrie 2025.


Pr. Antonio Ammirati

Născut în Crotone pe 19 mai 1974, hirotonit preot pe 17 aprilie 1999 pentru Arhidieceza de Crotone-Santa Severina din Calabria, fost Secretar General al curiei diecezane din Crotone, este regizor, jurnalist, publicist și autor de televiziune.

Din 2002 până în 2014 a lucrat la Biroul Național pentru Comunicații Sociale al Conferinței Episcopilor Italieni, în special în managementul sectorului de televiziune și ca director al transmisiunii Liturghiei de duminică pe Rai Uno. A fost consultant pentru TG1 pentru transmisiunile în direct ale celebrărilor papale și consultant pentru programele religioase ale Rai.

A lucrat în cooperarea internațională ca coordonator al Serviciului de Intervenții Caritabile al CEI în ajutorul lumii a treia. A fost membru al Consiliului de Administrație al Fundației pentru Comunicații și Cultură a CEI; este membru al Consiliului de Administrație al Fundației Organizației Italiene de Divertisment.

Din 2014 până în 2020 a fost consultant editorial, autor și regizor la postul de televiziune catolic TV2000, pentru care a supravegheat și evenimentele prezidate de Papa, în colaborare cu Vatican Media.

Din 2018 până în 2024 a fost Vice-Secretar General și Purtător de cuvânt al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene. Pentru CCEE a fost, de asemenea, responsabil pentru Simpozionul Tineretului care a avut loc la Cracovia în octombrie 2022 și coordonator al Comitetului de Organizare al Adunării Sinodale Continentale care a avut loc la Praga între 5 și 12 februarie 2023. A supravegheat relocarea sediului CCEE de la St. Gallen la Roma și înființarea Fundației CCEE în Italia.

Pe 26 iunie, la Adunarea Plenară de la Belgrad, a fost ales Secretar General al CCEE pentru un mandat de cinci ani.

SURSA: https://arcb.ro