„O viață, un destin personal care se identifică cu destinul unui neam, al unei Biserici. Model de credință și tărie în orice împrejurare a vieții, păstor și apărător al turmei sale, Cardinalul Alexandru Todea domină dincolo de zorii existenței noastre istorice, rămânând unul dintre stâlpii pe care se sprijină spiritualitatea și destinul valorilor românești autentice, chemându-i pe toți la unitate…” (P.S. Virgil Bercea)

Pe 30 iunie a.c., la Târgul Mureș, a avut loc ceremonia de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare” unor personalități. Printre aceștia s-au aflat Cardinalul Alexandru (post-mortem), părintele vicar Iosif Pop (post-mortem), BÖLÖNI LASZLO – sportiv, antrenor, JAKAB ATTILA – muzician, prof. univ. dr. VIRGIL GHEORGHE OŞAN – medic, ION RIȚIU – artist, SEBESTYÉN – SPIELMANN MIHÁLY – istoric, prof. univ. dr. TŐKÉS BÉLA – om de știință, GAVRIL CADARIU – regizor (post-mortem), KOVÁCS ANDRÁS FERENC – poet (post-mortem). Documentul se va păstra la Casa Alexandru Todea” din Reghin, str. Apalinei, 34.

Alexandru Todea s-a născut în urmă cu 112 ani, pe 5 iunie 1912, în comuna Teleac din județul Mures, fiind al 13-lea copil din cei 16 ai familiei Gheorghe și Maria Todea.

Alexandru Todea a făcut parte alături de de episcopul Ioan Suciu din grupul de preoţi tineri, apărut spre sfârşitul deceniului al patrulea al secolului trecut, care a adus un nou suflu în viaţa Bisericii, elemente „dedicate cu tot elanul lor tineresc idealului formării unei elite catolice. Puritatea vieţii lor, farmecul lor personal, dar mai ales zelul lor au trezit idealuri generoase în conştiinţele multor tineri…”.

A fost deţinut politic între anii 1951 şi 1964; mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice (1986-1992; ales clandestin, în martie 1986, de Conferinţa episcopilor, confirmat de Sfântul Scaun în martie 1990 şi recunoscut prin decret prezidenţial după căderea regimului comunist în România); membru de onoare al Academiei Române (1992). A trecut la cele veșnice pe 22 mai 2002 cardinalul greco-catolic Alexandru Todea; Este înmormântat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj alături de Inocențiu Micu Klein. „Doi întemeietori, doi luptători, doi oameni care au cunoscut în profunzime suferința și au făcut din ea o demnitate. O demnitate personală și instituțională”.

Doamna Felicia Rusu, nepoata Eminenței Sale și sora Preasfințitului Virgil, a fost prezentă ieri la ceremonia de decernare a titlului, cu această ocazie rostind următorul discurs:

Mulțumesc Primăriei Târgu-Mureș, domnului primar Șoș Zoltan,  în numele comunității greco-catolice pentru aceastărecunoaștere care demonstrează că un asemenea model cum a fost Cardinalul greco-catolic Alexandru Todea dăinuie in memoria colectivă a mureșenilor.

Episcopul Greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, fratele meu și nepot al Cardinalului descrie într-un volum amintirile noastre:

„Cardinalul era o persoană căreia îi plăcea să se întâlnească cu oameni simpli și le asculta toate ofurile. Știa să se întrețină cu oameni de cultură și avea un discurs coerent, plăcut și de înaltă ținută intelectuală.

Era un părinte spiritual de o deosebită finețe – profund și categoric, înțelegător și delicat. Cardinalul Todea se ruga mult și cu tărie, avea o credință care putea să mute munții din loc.

Avea o ținută de „senator roman”, parcă era tăiat în piatră, era un om liber – era întruchiparea libertății. Iubea poporul român fără rezerve și a luptat pentru demnitatea lui.

Iubea Blajul ca pe un Altar sfânt și iubea Roma cu aceeași tărie. Nu a fost bogat niciodată, provenea dintr-o familie cu 16 copii, dar a avut o altă bogăție, bogăția sufletească, a minții, a inimii. A fost un om, un mare om cu adevărat.”

Ieri [29 iunie 2024] s-au împlinit 33 de ani de când episcopul Alexandru Todea a fost creat cardinal la Vatican de Papa Ioan Paul Al doilea – o recunoaștere a anilor de pușcărie, domiciliu forțat, urmăriri ale securității pentru vina de a nu-și fi trădat credința și biserica.  

Decernarea acestui titlu onorează memoria Cardinalului care a rămas în inimile noastre un monument de rezistență, curaj și demnitate a Bisericii Greco-Catolice Române Unite cu Roma în vremurile tulburi ale comunismului și apoi în anii care au urmat. Azi e „ceasul Domnului” – cum obișnuia să spună Cardinalul.

Vă mulțumesc și … aș dori să vă dăruiesc, domnule primar Șoș Zoltan, un volum care ilustrează viața Cardinalului Alexandru Todea a cărui memorie ați ales să o onorați astăzi!

Eugen Ivuț