Sâmbătă, 18 mai 2024, într-o atmosferă de mare sărbătoare, s-a aniversat împlinirea a 110 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, în satul său natal, Bobota. Și de această dată, evenimentul organizat s-a dorit a fi un timp de aducere aminte a personalității marcante a celui care a fost cel mai cunoscut fiu al satului Bobota și totodată cel mai important om politic român de după decembrie 1989.                                            

Anul acesta, programul manifestării a avut două părți: prima parte a avut loc la bustul Seniorului, unde s-a desfășurat la început un oficiu religios de pomenire a lui Corneliu Coposu, condus de Preasfințitul Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, alături de care au concelebrat părintele Vicar cu Preoții, Antoniu Chifor, pr. Protopop de Șimleu, Nicolae Bodea, pr. Protopop de Zalău, Valer Părău, alături de parohii de la Bădăcin (pr. Cristian Borz), Bocșa (pr. Florian Gui) și Bobota (pr. Orest Nichita). Alături de preoții celebranți, au participat și oficialități locale și județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, subprefectul  județului Sălaj, Gheorghe Bancea, primarul comunei Bobota, Dorin Gorgan, părintele paroh al comunității ortodoxe din Bobota, pr. Silviu Pop, locuitori ai Bobotei, sau invitați veniți din județul Sălaj sau chiar mai de departe, un grup aparte constituindu-l participanții la Etapa Națională a Concursului „Vreau să fiu ca Iuliu Maniu”, care au venit direct de la Bădăcin, la terminarea Concursului.

După alocuțiunile oficialităților și depunerile de coroane la bustul Seniorului, copiii de la Școlile „Gh. Șincai” din Bobota și „Corneliu Coposu” din Zalău, au prezentat un program artistic de cântece și poezii, care a completat perfect această primă parte a programului, ce a avut parte și de o vreme superbă, prin binecuvântarea Domnului.

În a doua parte a evenimentului, ne-am mutat în Căminul Cultural al localității, acolo unde a avut loc, o conferință la ceas aniversar, în care domnnul Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu, a prezentat tema „Seniorul Coposu – model uman și model politic”, iar mai apoi domnul Marin Pop, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, a prezentat tema „Familia Coposu la Bobota”.

Același Marin Pop a avut bucuria de a-și lansa la Bobota, în satul său natal, două noi cărți, cărți ce au fost prezentate după conferințe de către domnul Daniel Săuca, manager al Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj.

În continuare, parohul local, pr. Orest Nichita, printr-o video-prezentare a adus în atenția audienței situația în care se află construcția noii Biserici greco-catolice din Bobota, prezentându-se etapele și pașii care s-au făcut până în prezent, aducându-se mulțumiri celor care au contribuit la etapa de construcție a fundației și îndemnând la continuarea sprijinului pentru ridicarea Bisericii.

La finalul evenimentului, toți participanții au fost invitați la o agapă frățească, de comuniune și împărtășire. Totodată, în cadrul evenimentului cei prezenți au putut vizita Muzeul Șincai-Coposu, precum și Biserica veche, în care Corneliu Coposu a fost botezat și tatăl său a fost paroh mai bine de trei decenii.

 Evenimentul de la Bobota din acest an a fost unul cu totul special și s-a încheiat poate doar cu regretul că timpul s-a scurs prea repede, rămânând însă bucuria și recunoștința pentru cele împărtășite și pentru comuniunea participanților.

Parohia Greco-Catolică Bobota