„Într-un comunicat difuzat sâmbata 22 ianuarie, Conferinta Episcopala Germana a luat pozitie referitor la propunerea politicienilor Partidului Crestin Democrat German, care au solicitat admiterea la preotie a „viri probati”, barbati casatoriti de credinta dovedita care nu ar trebui, prin urmare, sa respecte obligatia celibatului. Argumentul, se citeste în comunicat, „nu este inclus ca tema în colocviile care se vor desfasura pentru pregatirea vizitei Sfântului Parinte în Germania”.
Conferinta Episcopala Germana – relateaza agentia de stiri SIR – subliniaza faptul ca „aceasta cerere intereseaza întreaga Biserica Universala si necesita unele reflectii si o decizie la nivelul întregii Biserici”. „Celibatul este un bun pretios”, subliniaza documentul, amintind ca problema a fost abordata în mod repetat si în timpul consultarilor Sinodului Episcopilor de la Roma.
Conferinta Episcopala Germana amâna pentru o data ulterioara momentul în care se va putea „reflecta asupra propunerilor formulate în scrisoare cu scopul a promova mai multe vocatii la preotie”.
Scrisoarea, semnata de opt dintre politicienii Partidului Crestin Democrat, aproape toti apartinând Comitetului Central al Catolicilor Germani, a fost difuzata vineri, 21 ianuarie; în ea a fost propusa ipoteza derogarii de la obligatia celibatului, chiar si numai pentru Germania, pentru a contracara „situatia urgenta si de criza a numeroase comunitati fara preoti”.