Ceea ce este important într-o seară de martie timpurie este să ne întâlnim și să trecem dincolo de toate preocupările zilei care foarte adesea sunt umbrite de ceea ce se întâmplă la ora actuală în lume. Dacă vom înțelege cât este de importantă poezia – cât este de important sonetul – în viața noastră, cât este de importantă cultura la modul general, vom reuși să trecem prin aceste problematici aflate la ordinea zilei. Ceea ce domnul Florian Chelu Madeva face este cu adevărat cultură. Îi mulțumesc și îl felicit!”: a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, marți, 5 martie a.c., la evenimentul de lansare a volumului „Școala Siciliană” a artistului orădean Florian Chelu Madeva, organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea și Fundația Rock Filarmonica Oradea. A fost „o seară iluminantă” pentru toți cei prezenți în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, printre care s-au aflat seminariști, numeroase persoane preocupate de cultură, artă, muzică și reprezentanți ai instituțiilor publice locale. Volumul de sonete, apărut la Editura Primus,(Oradea, 2023), cuprinde creațiile primilor sonetiști ai lumii așezați pe muzică de autor și a fost prezentat publicului de poetul și traducătorul Viorel Boldiș, alături de lect. univ. dr. Radu Mureșan, în prezența autorului și a fiicei acestuia. Publicul s-a bucurat deopotrivă de sonetele interpretate de Alexandrina Chelu-Schorr și Florian Chelu Madeva în cadrul evenimentului de lansare: A l’aire claro’ò vista ploggia dare (Jacopo da Lentini), Misura, provedenza’e meritanza (Federico II), Solicitando’un poco meo savere (Jacopo Mostacci), Quando l’aira rischiara’e rinserena (Bondie Dietaiuti), Feruto sono’isvarïatamente (Jacopo da Lentini). Seara s-a încheiat cu interpretarea celui mai frumos sonet, în opinia compozitorului Florian Chelu Madeva, și anume: Chi conosce sì la sua fallanza, de Mazzeo di Ricco.

Într-o lume care avem impresia că se dezumanizează continuu, astfel de întâlniri culturale pot să fie momente de reper în viața noastră – a spus eparhul orădean. Într-un loc în care se pregătesc studenții să devină teologi sau preoți precum Seminarul Teologic „Sfinții Trei Ierarhi”, evanghelizarea prin cultură este fundamentală, mai ales în lumea noastră în care simțim nevoia să trăim și să respirăm dincolo de toate opreliștile care ne sunt puse… pentru a putea trăi cu adevărat senin, avem nevoie de aceste repere.” Felicitându-l pe Florian Chelu Madeva care „continuă cu obstinație să scrie sonete și să le transpună în muzică”, Preasfințitul Virgil a mulțumit tuturor oamenilor de cultură prezenți la eveniment: „rămâneți așa, dragilor, este salvarea noastră și această salvare este pentru faptul că prin muzică, artă, cultură ajungem la Domnul. Sunt crâmpeie care ne fac viața mai frumoasă!”.

La rândul său, domnul Florian Chelu Madeva a mulțumit Preasfinției Sale Virgil pentru că a inspirat și a făcut posibilă publicarea acestui volum, care cuprinde esențialul poetic al Școlii Siciliene. Lucrarea cuprinde 42 de sonete muzicale, unul pentru fiecare dintre cei 14 poeți considerați întemeietori ai acestei forme de exprimare literară și opera integrală a formidabilului Jacopo da Lentini, apreciat ca inventator al sonetului. 

Cu o muncă de peste 15 ani, „adâncind în tot acest răstimp, întregul areal cultural italian de peste 500 de ani, putem să amintim trei nume importante, esențiale, care ne-au fost fondatoare: Silvia Massaracchio, Paolo Pettinari și Carlo Salinari – subliniază Florian Chelu Madeva în introducerea acestui ultimul volum, menționând totodată contribuția românului Teodor Bocșa, cunoscător chiar și al limbii provensale și, în mod special, a inegalabilului traducător C.D. Zeletin”, tălmăcitor la realizarea primelor două volume antologice italiene (2015/2020) și unul cu 76 de sonete ale renascentistului Michelangelo Buonarotti.

La evenimentul de lansare a luat apoi cuvântul domnul Viorel Boldiș, traducătorul și poetul care a contribuit ca acest volum să fie unul bilingv. Despre lucrarea în care a scris postfața și bibliografia, traducătorul consideră că aceasta aduce la lumină „poeți aproape necunoscuți, care sunt rădăcinile poeziei de astăzi”. Vorbind succint despre sonet, o formă fixă de poezie, împărțită în două catrene cu rimă îmbrățișată (1-7) și două terține cu rimă liberă, în care fiecare vers are 11 silabe, traducătorul a subliniat că sunt puțini poeți care astăzi care mai scriu sonete. Florian Chelu Madeva, „este un om cu totul deosebit, care a compus muzică pe niște sonete compuse în urmă cu aproape 800 de ani”– spune Viorel Boldiș, care consider că volumul lansat „este o carte cu o importanță foarte mare pentru cei care se apropie de literatura italiană în general și pentru cei care se apropie de sonet, de Școala Siciliană, cea care a înflorit în secolul al XIII-lea la curtea regelui Federic al II-lea al Svabiei, împărat poet, care a scos literatura italiană din feudalismul Evului Mediu”.

În sonetele poeților Școlii Siciliene, dragostea și, implicit femeia au fost temele principale. Mai presus de toate, pentru Jacopo da Lentini, femeia este motivul esențial al sărbătorii și cele mai importante lucrări ale sale sunt construite pe motivul iubirii timide, de altfel, autorul orădean a dedicat această carte soției sale, doamna Iuliana Băican Chelu.

La rândul său, lect. univ. dr. Radu Mureșan, un apologetic al sonetul muzical, a subliniat la evenimentul de lansare faptul că participăm cu toții la o sărbătoare, așa cum descrie însăși autorul lucrarea. Maestrul Mureșan, doctor în muzicologie și profesor al catedrei de muzică sacră de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Departamentul Oradea, a subliniat în cuvântul adresat că Seminarul Greco-Catolic din Oradea și-a deschis larg porțile pentru a primi sonetele Școlii Siciliene și sonetul muzical. „L-am primit cu toții pe artistul, ideatorul acestei forme muzicale, care a reușit să întruchipeze prin muzică și prin propria voce ideea de sonet muzical. Prin aceste 42 de sonete, dar și prin toate cele peste 2000 de sonete armonizate sau compuse, Florin Chelu lansează astăzi muzicii universale strigătul «Evrika», strigătul bucuros al nașterii sonetului muzical, o nouă formă muzicală fixă construită de forma fixă a sonetului literar. Provocarea pe care compozitorul o lansează astăzi lumii muzicale îmi doresc să devină un program de studiu muzical care ar fi foarte interesant.”

Studiind el însuși sonetul pentru a da glas acestui „model cultural” cum este numit de compozitorul Chelu Madeva, maestrul Radu Mureșan a evidențiat figura celui care a scris 8 cărți cu sonete românești, două volume cu sonete italiene și numeroase publicații dedicate operei eminesciene, a lui Shakespeare, Johann Sebastian Bach Bach și alții:

Acest model relevă specificitatea existenței noastre care este «o existență în mister și pentru revelare» – cum spunea Lucian Blaga. Florian Chelu Madeva este cel care a creat pe baza unei forme fixe literare o formă fixă muzicală, astfel încât se poate considera un vrednic și talentat întemeietor, inventator și compozitor, un deschizător de drum a formei de sonet muzical. Din această perspectivă îl putem considera un sonetist muzical sau un trubadur român, care a știut să dea viață a mii de sonete, peste 2000 până acum, compunând melodii și armonii în strânsă simbioză cu tematica literară a acestora, precum cu mult timp în urmă o făceau trubadurii provensali, poeți, muzicieni din Franța meridională.”

Pentru a fi înțeleasă mai bine povestea acestei forme muzicale, maestrul Mureșam a dat apoi glas câtorva momente relevante din biografia artistului orădean care au contribuit la nașterea sonetului muzical. Pe parcursul vieții, Florian Chelu Madeva a avut prilejul să întâlnească numeroase personalități, printre care filosofii Constantin Noica și Gabriel Liiceanu, cel din urmă scriind în Jurnalul de la Păltiniș despre „chitaristul din Oradea, un tânăr de 25 ani, cu figură christică, slabă, înalt, cu orbitele adâncite și pletele blonde. Avea în ochi un mic tremur de odolean și luase drumul până la Păltiniș pentru a-l cunoaște pe Noica. Îi știa cărțile pe de rost, citea Platon și căuta poate gestul din afară care să dea un sens micilor sfințenii răsărite în el. A băut un ceai cu Noica, au vorbit o oră și a plecat apoi la Oradea.

De fapt, a subliniat lect. univ. dr. Radu Mureșan la seara de lansare a volumului „Școala Siciliană”, mai toate întâlnirile pe care Florian Chelu Madeva le-a avut de-a lungul vieții au constituit un preambul afectiv ale unor împliniri viitoare, împliniri ce vor culmina cu o nouă formă de exprimare culturală: sonetul muzical. În acest sens, „dacă nu știm cu siguranță compozitorul sonetului literar, cu siguranță știm cine este compozitorul muzical al sonetului”, a concluzionat profesorul.

La final, mulțumind tuturor celor prezenți, printre care viceprimarul orașului Oradea, doamna Antonia Nica, domnul Aurel Chiriac, domnul inspector școlar pr. Florin Negruțiu, artista Florica Bradu, doamna Angela Lupșa, poetul Gheorghe Vidican, gazda întâlnirii l-a felicitat încă o dată pe autor, pe fiica acestuia și pe toți cei care a contribuit ca „Școala Siciliană” să fie prezentată într-„o seară iluminantă pentru toți”. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și Maica Sfântă să vă ocrotească!

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi