Reprezentanții episcopilor europeni și africani au fost reuniți în perioada 24-26 ianuarie a.c. la Nairobi (Kenya), pentru seminarul comun desfășurat pe tema „Sinodalitate: Africa și Europa mergând împreună”. Seminarul a reunit Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM) și Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Din partea Conferinței Episcopilor din România a luat parte PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Seminariile SECAM-CCEE au început în 2004 cu scopul de a promova comuniunea și solidaritatea mai profundă între Bisericile din Africa și Europa. De la început, „colaborarea a devenit o platformă vitală pentru dialog și înțelegere reciprocă”, a declarat secretarul general al SECAM, părintele Rafael Simbine Junior, într-o declarație de presă pentru Vatican News.

Acest al șaptelea seminar comun SECAM-CCEE a pus un accent special „pe ascultarea vocii tinerilor de pe ambele continente, recunoscând rolul lor crucial în modelarea viitorului Bisericii”. În acest sens, s-a lucrat împreună „pe baza discuțiilor bogate din trecut, privind spre noi orizonturi în misiunea Bisericii, într-un context din ce în ce mai globalizat”.

Seminarul de la Nairobi a fost deschis prin cuvântul de bun venit al arhiepiscopului Philip Arnold Subira Anyolo de Nairobi, urmat de observațiile introductive ale președinților SECAM și CCEE. Printre momentele importante ale reuniuniis-au numărat prezentări și discuții privind înțelegerea Bisericii sinodale emergente în contextul Constituției Apostolice „Praedicate Evangelium” a Papei Francisc, despre Curia Romană și serviciul acesteia pentru Biserica din întreaga lume.Participanții au căutat, de asemenea, „perspective despre impresiile continentale ale primei sesiuni a Sinodului despre sinodalite”, care a avut loc la Roma în octombrie 2023, încheindu-se cu un Raport de sinteză.

Printre vorbitorii principali s-au numărat cardinalul Fridolin Ambongo Besungu de Kinshasa (Republica Democratică Congo), cardinalul Jean-Claude Hollerich de Luxemburg, Arhiepiscopul Gintaras Grusas de Vilnius (Lituania), episcopul Lucio Andrice Muandula de Xai-Xai (Mozambic), arhiepiscopul Alexandre Joly Rennes (Franța) și episcopul Bernardine Francis Mfumbusa de Kondoa (Tanzania).

În cadrul aceluiași seminar comun au fost discuții cu tema „Cum poate Biserica să asculte tinerii din Africa și Europa în lumina parcursului sinodal”. De asemenea, a fost publicată declarația finală a participanților are au celebrat împreună o Sfântă Liturghie de închidere vineri, 26 ianuarie ac..

Angajamentul episcopilor africani și europeni față de sinodalitate
„Seminarul a semnificat un angajament continuu față de spiritul de sinodalitate și de îmbogățire reciprocă între Bisericile din Africa și Europa”, a spus același pr. Simbine. „Este o dovadă a puterii dialogului și colaborării între continente, episcopii din Africa și Europa căutând să înțeleagă și să abordeze provocările și oportunitățile unice prezente în ambele contexte.”

Secretarul SECAM a subliniat că această colaborare este cu atât mai importantă astăzi, în lumina situației critice globale actuale: „Pe măsură ce lumea se confruntă cu schimbări și provocări fără precedent, rolul Bisericii în promovarea dreptății, a păcii și solidarității devine din ce în ce mai crucial”. Asfel, „acest seminar întruchipează acest rol, oferind o platformă de învățare comună și acțiunea de cooperare între aceste două membre vitale ale Bisericii Universale”.

Seminarul de la Nairobi a fost programat inițial să aibă loc în 2021, dar reprezentanții Bisericii africane și europene s-au putut întâlni doar virtual din cauza pandemiei COVID-19. În declarația lor finală, ei au susținut încurajarea dialogului inter-religios pe continentele lor, ascultând apelul Papei Francisc la prietenie, solidaritate și coexistență pașnică a fraternității universale, așa cum a exprimat în Scrisoarea sa enciclică din 2020, Fratelli Tutti.

Mihaela Caba-Madarasi (Biroul de Presă EGCO) – Lisa Zengarini (Vatican News)