În seara zilei de luni, 9 decembrie 2019, răspunzând invitației surorilor Congregației Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău prin Sr. Cornelia, părintele vicar general Mihai Vătămănelu împreună cu părintele Mihai Tegzeș, responsabil eparhial cu pastorația familiilor, au participat la „O seară de spiritualitate” organizată pentru familiile copiilor care frecventează grădinița surorilor.

După colindul cântat în deschiderea programului, părintele vicar a salutat surorile și părinții copiilor și le-a prezentat o meditație despre importanța ascultării Cuvântului, pornind de la pilda vindecării unui surdomut. (cf. Mc. 7, 31-37).

În cuvântul său, părintele le-a comunicat celor prezenți mai multe „mărgăritare” dintre care amintim: Cuvântul pare lucrul cel mai ușor de realizat, însă toate înșelăciunile, neînțelegerile, nedreptățile, certurile izvorăsc din cuvânt; cu cuvântul, omul dă însemnătate creației, transmite altora ceea ce el cunoaște, și construiește lumea; scopul Evangheliei este să ne conducă să comunicăm cu Dumnezeu, pentru că omul a fost creat pentru a comunica cu Dumnezeu; natura, cultura, istoria, mai devreme sau mai târziu, îl conduc pe om să-L întâlnească pe Domnul, pentru că omul este creat pentru adevăr; sensul vieții noastre este dat de faptul că noi suntem persoane libere, pentru că Dumnezeu ne iubește infinit de mult…

Surzenia noastră constă în faptul că noi nu auzim acest adevăr; folosim multe cuvinte, dar nu toate vestesc Iubirea, fapt pentru care nu dau însemnătate vieții noastre, iar viața noastră rămâne fără sens; pâinea este iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru noi, care apoi devine iubirea pe care o împărțim între noi…

În partea a doua a Serii de spiritualitate, părintele Mihai Tegzeș a expus etapele înfăptuirii minunii: primul lucru făcut de Isus constă în faptul că ne ia din mulțime; a doua acțiune îi pune degetul în ureche (Cuvântul Său); în al treilea loc, Isus, „cu saliva Sa – simbolul Spiritului – i-a atins limba”… Punctul decisiv este acela în care Isus „Își ridică ochii la cer”. Acest fapt ne amintește de momentul în care El Își dă viața pentru noi, pe cruce… Tocmai văzând cât de mult ne iubește, încât Își dă viața pentru noi, ni se deschide auzul și ascultăm acel Cuvânt… De fapt, omul numai dacă a auzit Iubirea și a experimentat-o prin Cuvânt – în inimă – poate trăi și exprima această Iubire și viața sa are sens.

După ce au primit un bilețel cu un mesaj biblic, părinții copiilor au citit câteva versete din psalmi ori scurte rugăciuni intercalate de un refren cântat înaintea lui Isus din Preasfântul Sacrament. După adorație a urmat binecuvântarea finală oferită fiecărei familii în parte.

Pe durata programului copii au fost animați de celelalte surori, urmând un program specific lor. Pe chipurile părinților prezenți și pe fețele surorilor se notau lumina și căldura primite de la Cuvântul divin și de la Isus Euharisticul.

Dorința tuturor celor prezenți a fost să poată oferi lumina Cuvântului celor pe care-i vor întâlni de-a lungul drumului vieții lor, considerând extrem de binevenite astfel de trăiri spirituale.