La parohia greco-catolică română din Livorno (Italia), comunitățile din Livorno, Pisa și Florența au sărbătorit duminică, 17 septembrie 2023, douăzeci și cinci de ani de preoție ai părintelui Vasile Orghici, care își desfășoară misiunea pastorală aici ca trimis al Eparhiei de Oradea.

Potrivit publicației italiene «La Settimana» din Livorno, în comunitatea greco-catolică română din Arhidieceza de Pisa afost o ceremonie foarte emoționantă, cu un număr mare de credincioși participanți la Sfânta Liturghie duminicală, celebrată de mons. Simone Giusti,  episcop de Livorno. La sfârșitul sărbătorii, părintele Vasile, a adresat cuvinte de mulțumire față de episcopul care, de la sosirea sa în Livorno, pe 6 noiembrie 2015, a arătat o primire călduroasă și atât demultă atenție în a asigura această nouă prezență în dieceza italiană, pentru ca toți românii din comunitatea să se poată integra în a participa activ la viața eclezială din Livorno.

Vorbind despre propria sa vocație preoțească, părintele Vasile a subliniat că Fecioara Maria a fost cea care a influențat cel mai mult vocația sa celibatară, în Biserica Greco-Catolică celibatul fiind o alegere. Nu a regretat niciodată acestă stare de viață, nici măcar în momentele grele, când rugăciunea și apropierea de Sfânta Fecioară Maria i-au permis să treacă peste obstacole. În cei 25 de ani de preoție, au fost diferite țări în care și-a îndeplinit slujirea înainte de a ajunge la Livorno: „Am trăit experiențe foarte intense și frumoase, chiar dacă unele cu încercări, cu lumini și umbre, cu multe cruci – dar am acceptat fiecare cruce cu lepădare de sine și rugăciune, care mi-a dat multă pace, bucurie și mi-a adus multe binecuvântări. Credința este sprijinul meu în această călătorie a vieții, este bățul solid pe care mă sprijin și fără ea aș fi făcut multe greșeli; în schimb m-a salvat de la comiterea lor. Nu am regretat niciodată că am ales calea preoției”, a mai spus părintele greco-catolic din Livorno.

După ce a mulțumit preoților români greco-catolici din Pisa și Florența, diverșilor preoți ai Diecezei de Livorno, prietenilor veniți de la Roma și din străinătate, pr. Vasile Orghici a adresat un gând deosebit iubitei sale mame, venităspecial din România pentru această sărbătoare, însoțită de nepoata ei. Mamei, părintele i-a mulțumit și pentru darul credinței, al educației religioase oferite prin exemplul ei – o educație simplă, dar vie și profundă, care l-a însoțit până la alegerea sa definitivă a preoției. Aceasta este  dovada că o credință mărturisită și înrădăcinată aduce roade.

După ceremonie, în canonica bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Livorno, pusă la dispoziție Comunității Greco-Catolice Românești de preotul paroh Don Placido, a fost oferit celor prezenți un prânz pregătit de comunitate, cu specialități tipice bucătăriei românești.

 

traducere Mihaela Caba-Madarasi