Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, însoțit de secretarul său, ipod. Eugen Ivuț, împreună cu alți episcopi greco-catolici din Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică, participă în aceste zile la Întâlnirea Episcopilor Bisericii Catolice de rit oriental din Europa, care se desfășoară de la 18 la 21 septembrie a.c. în Grecia, la Atena.

În prima zi a Întâlnirii a avut loc deschiderea oficială, cu participarea Preasfinției Sale Manuel Nin Güel (O.S.B.), Exarh apostolic al Bisericii Greco-Catolice din Grecia, și al Excelenței Sale arhiepiscop Jan Romeo Pawłowski, Nunțiu Apostolic în Grecia. A urmat o scurtă istorie despre Fundația Pammakaristos, care de 67 de ani desfășoară neîntrerupt operele de caritate imaginate de regretatul episcop de Theodoroupolis, PS Georgis Halavis, și încredințate Surorilor Mănăstirii Pammakaristos din Nea Makri (Attica). Fundația Pammakaristos este unul dintre cele mai vechi centre specializate pentru abordarea educațională a autismului din Grecia. În ultimii 40 de ani, adulți cu autism și probleme mintale au studiat la Fundație, unde ei urmează zilnic programe educaționale pentru dezvoltarea abilităților practice și cognitive, necesare integrării lor profesionale și participării echitabile în societate.

A doua zi a Întâlnirii de la Atena a fost deschisă de salutul PSS Manuel Nin, al Excelenței Sale Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius, președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), și al pr. Michel Jalack, secretarul Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican. Episcopii de rit oriental din Europa au participat apoi la conferința susținută PSS Milan Loch, episcop auxiliar de Bratislava, având ca temă: „Familia în lumea contemporană: provocări și speranțe pentru Bisericile Orientale catolice”. Au urmat sesiuni de dialog ale participanților pe marginea acestei teme. În după-amiaza zilei de 19 septembrie a.c., toți episcopii de rit oriental din Europa au celebrat împreună Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Treime” din Atena.

Vor urma alte două zile de lucrări în cadrul Întâlnirii Episcopilor Bisericii Catolice de rit oriental din Europa care se desfășoară în aceste zile la Atena.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi

   

Poze: Eugen Ivuț