„Cea mai longeviva si puternica societate culturala din Ardeal îsi va organiza cea de-a 109-a Adunare Generala în municipiul nostru. Evenimentul anual este programat între 17 si 19 octombrie si reprezinta cea mai de amploare manifestare culturala gazduita în ultima perioada de Reghin. Organizatori sunt Astra reghineana si Primaria Reghin alaturi de Asociatiunea cu sediul la Sibiu. Participa aproximativ 150 de persoane, între care reprezentantii Academiei Române, ai bisericilor ortodoxe si greco-catolice din Ardeal, membri ASTRA din 38 de filiale.
Sursa:http://www.zi-de-zi.ro

Discursul Preasfintiei Sale Virgil Bercea, cu ocazia celei de-a 109 Adunari Generale de la Reghin:

Reghin 18 octombrie 2014

Asociatiunea Transilvana
pentru Literatura Româna, si Cultura Poporului Român – ASTRA
Înalt Preasfintia Voastra Irineu,
Domnule Presedinte al ASTREI
Domnule Presedinte al Academiei Române,
Domnule Prefect,
Doamna Primar,
Domnule Presedinte al Despartamântului Reghin

Ma bucur ca Adunarea Generala a ASTREI îsi desfasoara cea de-a 109-a Adunare Generala la Reghin, Orasul lui Petru Maior, Orasul viorilor.
„Înaintarea literaturii române si cultura poporului român!” – acesta este scopul Asociatiunii: un tel sfânt. Un tel care, putem spune, s-a împlinit cu Marea Unire dar care a ramas si ramâne un deziderat de îndeplinit de catre toti cei care simt si traiesc cu poporul în limba româna si prin literatura si cultura acestuia.
Traim într-o era a informatiei în timp real. Atât de multe dintre cele ce se întâmpla în lume nu pot decât sa ne înspaimânte: asa-zisul stat islamic si terorismul la nivel global, ebola si pandemiile de necontrolat în raspândirea lor la scara planetara, încalzirea globala si lipsa tot mai acuta de apa; la noi, în schimb, disputele politice si saracirea populatiei, scaderea îngrijoratoare a natalitatii si valul românilor catre occident ne determina sa ne punem întrebari urgente si radicale în raport cu spaimele despre care vorbeam. Întrebari cum ar fi: A început, într-o modalitate fara precedent, cel de-al III-lea razboi mondial? În ce directie merge lumea noastra? În ce masura statul national mai reprezinta ceva esential într-o Europa unita? Dumnezeu mai are valoare pentru persoana umana si cum functioneaza transcendentul în relatie cu bietul om? Dragilor, nu va speriati, desi acestea nu sunt doar întrebari retorice – sunt convins ca fiecare dintre Domniile Voastre puteti sa raspundeti pertinent acestora ori puteti sa meditati în continuare cu luciditate la ele, pentru ca gravitatea lor se rasfrânge asupra tuturor.

Fiindca suntem la Adunarea Generala a ASTREI cred ca ar fi bine sa încercam a vedea prezenta Domnului, de-a lungul timpului, prin oameni, în toata lucrarea pe care ASTRA a desfasurat-o de la înfiintare pâna astazi. Da, Domnul a fost prezent mereu – si în momentele de glorie, dar mai ales în sincopele de care ASTRA nu a fost scutita, din pricina vitregiilor istoriei. Spun acestea deoarece mai zilele trecute am primit o carte: „Serbarile de la Blaj – 1911”. În acel an se sarbatorea, la Blaj, semicentenarul fondarii Asociatiunii. La acea ora a istoriei noastre oamenii erau înflacarati si convinsi în credinta lor ca ASTRA îi uneste pe toti românii sub Lumina aceluiasi Domn, indiferent de credinta pe care o practicau. Astfel, Canonicul Isidor Marcu, greco-catolic, îi saluta pe arhiereii ortodocsi Miron Cristea si Ioan Pap, sositi în gara Blajului: „Ne simtim nespus de mândri si fericiti, când constatam ca cei mai caldurosi si puternici sprijinitori ai tuturor institutiunilor noastre culturale sunt arhiereii nostri”; iar Episcopul Pap îi raspundea „suntem constii de sfânta legatura ce o avem cu poporul”. Soseste apoi Mitropolitul Metianu si, cu totii, merg spre Mitropolia din Blaj unde sunt gazduiti. A doua zi: „dinspre curtea mitropolitana (…) în pasi domoli, Mitropolitul Metianu si episcopii celor doua Biserici, încunjurati de floarea clerului, îsi fac drum printre zidurile vii de credinciosi”. Erau prezenti la Blaj: Episcopii Ioan Pap de la Arad, Demetriu Radu de la Oradea, Miron Cristea de la Caransebes, Vasile Hosu de la Lugoj si Mitropolitii Ioan Metianu de la Sibiu si Victor Mihali de Apsa de la Blaj.
Da, ASTRA îi unea pe toti românii sub acelasi Domn – si, îl rog pe bunul Dumnezeu sa ne ajute sa traim din nou momente de asemenea împlinire si de unire spre binele poporului român, pentru cultura si bunastarea sa.

Traim un timp special, da, un suflu nelinistitor bântuie iarasi istoria si viata oamenilor, dar lumina credintei e singura în masura sa-l opreasca; trebuie sa întelegem fenomenele la nivel mondial precum si la nivel national si sa definim prioritatile pentru poporul nostru si pentru cultura sa. ASTRA are un rol deosebit în acest sens si ma bucur ca suntem împreuna sub egida Academiei Române si a celorlalte institutii de cultura bisericeasca si laica deoarece cu totii suntem chemati si nimeni nu trebuie sa lipseasca pe acest drum.
Felicit Despartamântul Reghin pentru organizarea acestei Adunari Generale, felicit Primaria Orasului si toate celelalte institutii care au contribuit la realizarea acestei întâlniri.
ASTRA: „Vivat, Floreat, Crescat!“