Papa Francisc a început a patruzeci și treia călătorie apostolică internațională a pontificatului său: o vizită pastorală și de stat a în Mongolia, de la 31 august la 4 septembrie 2023, având ca motto-ul: „A spera împreună”. Aici, Papa Francisc îi va întâlni nu doar pe cei 1.500 de catolici din țară, ci și tot poporul asiatic cu marea sa tradiție budistă, împărtășind „fraților și surorilor sale din Mongolia” că este fericit să călătorească pentru a fi printre ei „ca un frate al tuturor”.
Andrea Tornielli, director editorial la Departamentul de comunicare al Sf. Scaun, sublinia într-un articol de fond premergător vizitei că este o vizită pe care „Papa Francisc o dorea de mult și care se afla deja în planurile nerealizate ale sfântului Ioan Paul al II-lea, după ce prezența misionarilor, la începutul anilor ’90, a dus la renașterea unei comunități creștine. Ceea ce va primi îmbrățișarea Succesorului lui Petru în inima Asiei este o Biserică «mică din punct de vedere numeric, dar vie în credință și mare în caritate»”.
Patru discursuri, o Sfântă Liturghie în aer liber cu omilie, întâlniri cu autoritățile religioase și civile, dar și inaugurarea Casei Milostivirii marchează agenda călătoriei apostolice pe care Papa Francisc o efectuează în aceste zile în Mongolia.
Potrivit programului oficial al călătoriei apostolice prezentat de Sala de Presă a Sfântului Scaun, Papa Francisc a plecat de la Roma joi, 31 august 2023, la ora locală 18.30, de la aeroportul Fiumicino, și a sosit în capitala Mongoliei, Ulan Bator (Ulaanbaatar), vineri, 1 septembrie a.c., la ora locală 10.00. Papa Francisc a avut parte de o primire tradițională în Mongolia, fiind întâmpinat cu o ceașcă de „Aaruul“ (iaurt). Papa Francisc i-asalutat pe cardinalul Giorgio Marengo și pe ministrul de Externe al Mongoliei, doamna Battsetseg Batmunkh.
Agenda propriu-zisă a călătoriei începe sâmbătă, 2 septembrie a.c., cu ceremonia de bun venit, programată la ora locală 9.00, în Piața Sukhbaatar din capitala țării. La ora 9.30, papa efectuează o vizită de curtoazie la președintele Mongoliei, iar la 10.20 are o întâlnire cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului diplomatic, în Sala „Ikh Mongol” din Palatul de Stat, unde prezintă primul discurs al vizitei. La ora 11.00, Papa are o întâlnire cu Marele Hural de Stat, iar câteva zeci de minute mai târziu, cu premierul mongol. Agenda de sâmbătă se încheie cu întâlnirea cu episcopii, preoții, misionarii, persoanele consacrate și lucrătorii pastorali – programată în catedrala Sfinții Petru și Pavel – când Papa Francisc susține al doilea discurs al vizitei.
Duminică, 3 septembrie a.c., Papa Francisc are o întâlnire ecumenică și inter-religioasă la „Hun Theatre” din capitala Mongoliei, unde prezintă al treilea discurs al călătoriei. În aceeași zi, la ora 16.00, Papa prezidează Sfânta Liturghie la „Steppe Arena” din Ulan Bator, când prezintă omilia celebrării euharistice.
Ultima zi a călătoriei apostolice în Mongolia este marcată de întâlnirea Papei Francisc cu lucrătorii din domeniul carității și de inaugurarea Casei Milostivirii, programată la ora locală 9.30, când papa prezintă al patrulea și ultimul discurs al vizitei. La ora 11.30 are loc ceremonia de rămas bun, pe aeroportul internațional „Ginghis Han” din Ulan Bator, urmată de plecarea aeronavei oficiale către Roma, unde sosirea este programată în aceeași zi, la ora locală 17.20, pe aeroportul internațional „Leonardo Da Vinci” din Fiumicino.
Motto-ul și emblema călătoriei apostolice în Mongolia
În alegerea motto-ului călătoriei apostolice în Mongolia, „A spera împreună”, s-a dorit evidențierea dublei semnificații a călătoriei: o vizită pastorală și o vizită de stat. S-a optat, prin urmare, în favoarea unei virtuți creștine – speranța – dar împărtășită de o manieră amplă în mediile non-creștine, punându-i alături adverbul „împreună” pentru a sublinia importanța colaborării bilaterale dintre Sfântul Scaun și Mongolia.
„A spera împreună” reprezintă, de aceea, un ideal comun, dar și un element care poate caracteriza această călătorie apostolică: prezența Sfântului Părinte reprezintă pentru această mică porțiune a poporului lui Dumnezeu un semn de mare speranță și de încurajare, iar pe de altă parte, Biserica din Mongolia, prin dimensiunile ei mici și prezența ei marginală, poate oferi un semn de speranță pentru Biserica universală.
Cât privește emblema („logo”) călătoriei, deasupra înscrisului se află harta Mongoliei, trasată în culorile roșu și albastru ale drapelului național. În partea interioară se află o așa-numită „ger”, locuință tradițională mongolă, din care iese la vedere spre înălțimi un fuior de fum alb și galben, culorile Vaticanului. În dreapta locuinței tradiționale se înalță o cruce, cele două simboluri fiind înconjurate de două scrieri pe verticală, în limba mongolă tradițională, care preiau motto-ul călătoriei: „A spera împreună”.
Într-un mesaj transmis miercuri pe Twitter, Papa a transmis că joi după-amiaza, 31 august 2023, pleacă pe continentul asiatic ca să-i vizitez pe frații și surorile din Mongolia. „Vă cer să mă însoțiți în această călătorie cu rugăciunile voastre”.
Sinteză a mai multor articole publicate pe Vatican News România de pr. Adrian Dancă și Anca Mărtinaș