Papa Francisc și-a început cea de-a treia și ultima zi la Budapesta cu celebrarea Sfintei Liturghii în fața a zeci de mii de credincioși adunați în Piața Kossuth Lajos din centrul Budapestei. Sfântul Părinte și-a bazat predica pe lectura evanghelică din a patra Duminică a Paștelui, care se concentrează pe figura Păstorului cel Bun. Un păstor bun, a spus el, „își dă viața pentru oile sale”. „Isus, asemenea unui păstor care merge în căutarea turmei sale, a venit să ne găsească atunci când eram pierduți. Ca un păstor, El a venit să ne smulgă din moarte”. Cristos, Păstorul cel Bun, face în special două lucruri pentru oile Sale, a continuat Papa: El își cheamă oile pe nume și le conduce afară.
Papa Francisc le-a reamintit credincioșilor că Dumnezeu ne cheamă pe fiecare dintre noi pe nume, dorind „să ne salveze de păcat și de moarte, să ne dea viață din belșug și bucurie fără sfârșit”. „Isus a venit ca Păstorul cel Bun al umanității, pentru a ne chema și a ne aduce acasă”. Papa a continuat explicând că noi, creștinii, suntem cu toții „chemați pe nume de către Păstorul cel Bun, chemați să primim și să răspândim iubirea Sa, să facem ca turma Sa să fie inclusivă și să nu îi excludem niciodată pe alții”. De aici, a spus el, rezultă că suntem chemați să construim fraternitatea și să evităm diviziunile, „deschizându-ne inimile pentru iubirea reciprocă”. După ce Păstorul își cheamă oile, El continuă „să le conducă”, să le trimită în lume pentru a fi „martori ai iubirii care ne-a dat o nouă naștere”.
Papa Francisc a mai spus că Isus este poarta care ne aduce „în turma Bisericii” și apoi „ne conduce înapoi în lume”. Papa a deplâns porțile închise pentru cei singuri, pentru cei defavorizați, pentru străini, pentru migranți; porți închise care se regăsesc „chiar și în comunitățile noastre ecleziale”, porți închise „față de alți oameni… față de lume… față de cei care sunt ‚neregulamentari’… față de cei care tânjesc după iertarea lui Dumnezeu”. Sfântul Părinte i-a implorat pe credincioși: „Vă rog, să deschidem aceste porți! Să încercăm să fim, prin cuvintele, faptele și activitățile noastre zilnice, asemenea lui Isus, o poartă deschisă, o poartă care nu este niciodată închisă în fața nimănui, o poartă care permite tuturor să intre și să experimenteze frumusețea iubirii lui Dumnezeu”.
Adresându-se Episcopilor și preoților, precum și tuturor celor care sunt „păstori” în cadrul Bisericii, Papa i-a chemat să fie „tot mai mult porți deschise, ‘facilitatori’ ai harului lui Dumnezeu”. De asemenea, a făcut apel la credincioșii laici, inclusiv la cateheți și lucrători pastorali, la liderii politici și sociali: „Fiți porți deschise! … Fiți, așadar, deschiși și incluzivi și, în acest fel, ajutați Ungaria să crească în fraternitate, care este calea păcii”. Sfântul Părinte și-a încheiat predica invitându-i pe credincioși să nu se descurajeze niciodată și să își amintească faptul că Isus, Păstorul cel Bun, „ne cheamă pe nume și are grijă de noi cu o iubire infinit de tandră”.
Sursa: www.catholica.ro