În duminica a treia din Postul Mare a acestui an, pe 19 martie 2023, sute de credincioși din toată țara au participat fizic și prin intermediul Angelus TV, Maria TV sau Radio Maria, la seara de rugăciune dedicată duminicii „Sfintei Cruci”, organizată de parohia greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu –Băile „1 Mai”. «Încă mai este loc la Cruce» a fost un popas spiritual care a cuprins devoțiunea „Cale Sfintei Cruci”, parcursă de toți cei prezenți împreună cu Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, pr. Gavril Buboi, protopop de Oradea, pr. prof. Ioan Fărcaș de la Blaj și pr. Ștefan Madarasi, gazdă a evenimentului. Stațiunile „Căii Sfintei Cruci”, au fost însoțite în mod inedit de pricesne specifice perioadei Postului Mare, interpretate de artiștii Veta Biriș, Sava Negrean-Brudașcu și Remus Bondar, prezenți în parohie. Întreg momentul s-a încheiat cu rostirea de păstorul locului, la picioarele Crucii așezate în biserică, a rugăciunii de închinare dedicată Sfintei Cruci, urmată de binecuvântarea finală.

Fiecare dintre noi avem o cruce, iar dacă știm să ne unim crucea noastră cu Crucea Lui Cristos, cu adevărat este El Cel care ne ajută să o ducem înainte și nu doar că ne ajută să o ducem înainte, ne ajută să contribuim fiecare dintre noi, cu suferințele noastre, cu crucea noastră, la mântuirea lumii.” – a subliniat PS Virgil Bercea în cuvântul adresat la final tuturor celor prezenți.

Am petrecut o seară de rugăciune și de meditație. Acum fiecare dintre noi, după această seară, putem să mergem să ne spovedim, pentru că atât rugăciunea, cât și cântul au fost tot o rugăciune. Spunea Sf. Augustin «Cine cântă, se roagă de două ori». Doresc să le mulțumesc doamnelor Sava Negrean, Veta Biriș, domnului Remus Bondar, pentru că în această seară au încercat să ne facă sufletul mai bun și să ni-l înalțe către Domnul. Suntem la jumătatea Postului, am făcut procesiunea cu Sfânta Cruce prin Biserică, iar în această seară ne-am rugat «Calea Sfintei Cruci» împreună. Vă îndemn, dragilor, să purtați în suflet aceste momente de rugăciune, de cânt, de bucurie sufletească. Bunul Dumnezeu, să vă dea tot binele – salutând interpreții – să vă țină în Haruri, ca să puteți tot timpul să ne încântați. Știți bine – i-a asigurat PS Virgil pe oaspeți – că sunteți mereu bine-veniți în Eparhia noastră. Dumneavoastră, tuturor, vă doresc un Post binecuvântat, ca să putem aștepta marea sărbătoare a Învierii Domnului cu sufletul curat și cu pace. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu și Măicuța Sfântă!”.

La rândul său, pr. Ștefan Madarasi, mulțumind Preasfinției Sale Virgil pentru prezența în mijlocul comunității greco-catolice din Haieu, artiștilor veniți în mod special în parohia din stațiunea Băile „1 Mai” pentru a participa la seara de rugăciune dedicată Sfintei Cruci, preoților, oaspeților, reprezentanților locali și credincioșilor, a transmis mesajul Excelenței Sale domnul George Bologan, ambasador în Regatul Spaniei, fiu al locului, ctitor al bisericii și prieten al acestei comunități, care a urmărit întreg evenimentul în mondoviziune.

„Bucuros de onoarea ca trei voci ale neamului omenesc să poată încânta și ridica sufletele către Cer” în biserica locului natal, Excelența Sa George Bologan, a subliniat importanța unor astfel de inițiative, într-un spațiu sacru, cum „muzica religioasă trezește multe nostalgii care ne conduc la nostalgia omului îndumnezeit, cel care trăiește în pace cu el însuși”. Oferim un fragment din mesajul Excelenței Sale George Bologan, pentru seara de rugăciune organizată pe 19 martie 2023 în parohia greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai”:

Distinselor doamne Biriș, Neagrean-Brudașcu, stimate domnule Bondar, dragi consăteni și dragi bihoreni, cu bucurie sufletească răspund invitației de a mă alătura celor care astăzi, într-un mod inedit se întâlnesc într-un spațiu sacru: cei prezenți pe de o parte, faceți o investiție în prezent pentru Veșnicie, iar pe de altă parte vă oferiți un cadou special prin participarea la un eveniment care înnobilează și înalță mintea și sufletul omului către Sublim, trezind simțurile Spiritul, amorțite sau paralizate de toxinele răutăților și a lipsei de discernământ educat sau datorită lăcomiei pentru bani și putere. Vă salut și vă îmbrățișez pe fiecare în parte dintre cei cunoscuți și vă felicit pentru această inițiativă, doamna Veta Biriș a fost invitată și a participat la sfințirea acestei biserici. Prezența dumneaei, alături de distinsa doamnă Sava Negrean si a domnului Remus Bondar este prilej de încărcare sufletească. Vă exprim prețuirea pentru această mărturie de credință, într-o perioadă în care mărturisirea unor principii și valori și a credinței însăși devin acte de curaj. Nimeni altcineva, mai bine decât dumneavoastră, distinși artiști, poate să se simtă în Biserică la fel ca în propria casă, deoarece credința și arta muzicală se întâlnesc într-o formă de excepție, elevând mintea celor prezenți către contemplarea Providenței și a sacralității, la care omenirea este chemată. Contribuind la amplificarea splendorii acestei biserici, ca un juvaier, în care omul intră pentru a se transforma, dorind să lase în urma sa balastul tensiunilor sociale, al isteriilor și nervozităților de fiecare zi. Vedem deseori în jurul nostru prea mult dispreț pentru frumos, prea mult zgomot iritant pentru omul de bun simț (…) și prea multă intoleranță a unora față de alții. Iată totuși că avem și oaze de pace, și astăzi prin această manifestare cultural-spirituală, Biserica Greco-Catolică continuă să facă ceea ce a făcut mereu în istorie: să educe, să ofere mereu mai mult în mod silențios și decent, să educe, să semene ogorul neamului și să-i apropie pe oameni, să putem să ne privim unii pe alții cu indulgența cu care dorim ca și Domnul să ne privească pe noi. Indiferent de confesiune sau de opinia personală, dacă dorim ca ceva să se schimbe în lume trebuie să avem curajul eliberator al iertării și al purtării crucii unii altora, adică să fim solidari (…) Stimați participanți, omul nu poate să trăiască fără speranță. În această seară v-ați alimentat speranța pentru a simți peste câteva săptămâni bucuria Învierii, având șansa de a fi creștini asumați, purtători ai speranței.

Un Post Mare binecuvântat tuturor, pe parcursul căruia să nu uităm ca „Încă mai este loc la Cruce”!

Mai multe foto/video de la eveniment puteți găsi pe pagina Facebook a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, iar înregistrarea serie de rugăciune se află pe canalul Youtube „Parohia Greco-Catolica Haieu-Băile 1 Mai”

M. Caba