Mesajul Papei Francisc pentru celebrarea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației care are loc pe 1 septembrie 2022 a fost publicat pe 16 iulie a.c., un moment deosebit care a văzut diferite părți ale lumii afectate de devastarea incendiilor ce au distrus o mare parte din zonele verzi ale planetei.

În special, Europa noastră s-a confruntat cu o adevărată catastrofă de mediu care, în 97% din cazuri, este datorată omului. Potrivit unei estimări recente, de la începutul anului incendiile au devastat deja un total de 517.881 hectare faţă de 470.359 hectare în anul precedent.

În plus, este îngrijorător faptul că savanții deja emit ipoteza tranziției de la epoca noastră (antropogenă) la următoarea, căreia i-au dat deja denumirea de „pirogenă”, ale cărei efecte sunt deja vizibile, dacă ne gândim că emisiile de CO2 au atins niveluri pe care planeta nu le cunoștea de mai bine de 3 milioane de ani. La toate acestea, trebuie adăugate pagubele enorme, și poate încă incalculabile, cauzate mediului din conflictele de război care se desfășoară în Ucraina ca și în alte zone ale planetei.

Deja în anii ’60 ai secolului trecut a fost inventat termenul de „ecocid”, în urma campaniei militare din Vietnam, iar de atunci atenția efectelor războaielor asupra mediului a crescut. Nu trebuie să uităm de poluarea puternică a aerului cauzată de incendiul uzinelor petroliere din Kuweit în timpul războiului din Golf (1990-1991) și de războaiele din Yemen și Siria cu contaminarea solului și a căilor navigabile. Experții ucraineni în acest moment estimează că efectele pe termen lung ale acestui conflict pot provoca cancer, boli respiratorii și întârzieri în dezvoltare la copii.

Însă, dacă mâna omului este cauza principală a acestei stări a lucrurilor este totodată de bun augur ca aceeași mână să poată pune limite la toate acestea. Și aici capătă o mare importanță Mesajul Sfântului Părinte Francisc: nu un îndemn evlavios, ci o adevărată provocare lansată celor puternici de pe Pământ și conducătorilor națiunilor individuale (pot fi bogați sau săraci), fiecare pentru propria lor parte; precum şi apelul la atitudini de convertire concrete din partea tuturor creștinilor, pentru ca noi să fim acea mână capabilă să pună capăt unei distrugeri anunțate.

Astfel, Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației care va dura până pe 4 octombrie a.c., ar putea fi o perioadă de rugăciune, dar și un timp de serioasă convertire a atitudinilor și obiceiurilor.

Noi, Episcopii Europeni, ne alăturăm apelului lansat de Papa Francisc, invitând toți creștinii să deveni purtătorul de cuvânt al acestor exigențe ale Planetei, a cărei voce dezvăluie „un fel de disonanță. Pe de o parte, este un cântec dulce care îl laudă pe iubitul nostru Creator; pe de altă parte, este un strigăt amar care se plânge de maltratările noastre umane”.

Domnul să audă acest strigăt și să dea omenirii o inimă nouă, capabilă de compasiune cu toată Creația, astfel încât să implementăm gesturi concrete care să permită tuturor creaturilor să se întoarcă să-l laude pe Creator și să ne alăturăm acestui „«grandiosul cor cosmic» al nenumăratelor creaturi care cântă lui Dumnezeu laudele”.

Shkodra, 20 august 2022
+ Angelo Massafra OFM

Arhiepiscop Mitropolit de Shkoder-Pult Președinte al Conferinței Episcopale Albaneze Membru al Comisiei CCEE pentru Pastorală Socială în cele 27 de țări ale Uniunii Europene

Sursa foto: CEI