Întâlnire și prietenie, întrebări și răspunsuri, alegeri și curaj, sunt câteva din multitudinea de cuvinte care ar putea descrie clubul organizat de Ziléos, miercuri, 30 martie 2022, în sala festivă a liceului.

Potrivit pedagogiei Ziléos, clubul este o activitate complexă ce se desfășoară pe mai multe planuri. La începutul fiecărui club există un moment de primire, salutul de bun venit și prezentarea celor noi fiind făcute de către doamna Ramona Dragoș și de domnul profesor George Demian. Ne-am bucurat de prezența a peste 20 de tineri, mulți dintre ei fiind la prima experiență a unui club.

Următorul punct în desfășurarea clubului este destinat unei activități ludice – jocul. Momentul jocului a fost coordonat de Alex Cristea împreună cu Larisa Stănică. Cei doi au propus tinerilor un joc cu carți, la modă în rândul acestora. Scopul acestui moment este de a favoriza coeziunea grupului și de a permite crearea unor relații de prietenie, dar și de a stimula capacitatea de atenție și de gândire a tinerilor. După aceea a urmat un scurt timp de gustare, moment prielnic pentru discuții și pentru a prinde forțe proaspete.

În cele ce au urmat, ne-am bucurat de prezența a doi invitați: doamna Maria Mureșan, doctor pe secția de îngrijiri paleative din cadrul Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie din Oradea, și pr. Sorin Crăciun, resposabil cu pastorația spitalelor în cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. Tema clubului – Există viață după moarte? – a fost aleasă de tineri care au dorit ca aceasta să fie dezbătută atât din perspectiva teologiei, cât și a științei.

Doamna doctor, lucrând în domeniul îngrijirilor paleative, ne-a prezentat pe scurt munca dânsei, cât și experiența sa de viața. Îngrijirile paleative propun o abordare medicală orientată spre îmbunătățirea calității vieții pacienților care se confruntă cu boli incurabile. Aceasta ne-a împărtășit câteva dintre experiențele dânsei din viața profesională. Din intervenția doamnei doctor cel mai interesant lucru, în opinia multor tineri, au fost cele 5 regrete ale pacienților înainte de moarte.

Părintele Sorin a abordat realitatea morții din perspectivă teologică. Acesta ne-a povestit din diferitele experiențe pe care le-a trăit alături de persoanele care au trecut printr-o moarte clinică. Tinerii au fost impresionați de mărturia părintelui, deoarece au primit răspuns la unele întrebări lăuntrice.

După intervențiile celor doi invitați a urmat un scurt moment în care tinerii au putut discuta în grupuri mici. Reîntorși în grupul mare, aceștia le-au adresat invitaților diverse întrebări.

În final, deoarece clubul este animat de tineri creștini, s-a făcut legătura între tema zilei și Cuvântul lui Dumnezeu. Momentul spiritual a fost animat cu un cântec, după care Dragoș Tomescu a citit pasajul evanghelic, iar părintele Alex Fiț a făcut o scurtă meditație.

Le mulțumim doamnei doctor Maria Mureșan și părintelui Sorin Crăciun pentru prezență și pentru împărtășirile făcute.

Le mulțumim tuturor tinerilor prezenți la acest club și îi așteptăm și la următoarele activități organizate de Ziléos.

Iată câteva dintre impresiile celor care au participat la această activitate:

În cadrul activității de astăzi, am luat parte la o serie de momente ce au avut ca scop principal dezvoltarea personală. Astfel, începând cu un joc bazat pe încrederea reciprocă am interacționat cu cei prezenți și ne-am distrat împreună. Pe urmă, mi-a stârnit curiozitatea dezbaterea pe tema ,,Există viață după moarte?”, la care am participat cu mare entuziasm.

Am aflat informații valoroase în legătură cu 5 dintre cele mari regrete pe care le au oamenii în pragul morții, dar nu numai.

Ultima parte a activității a presupus un moment de recreere și socializare, moment mult așteptat de toți.    

În ceea ce mă privește, activitatea de azi, mi-a dezvoltat aptitudini de colaborare, iar totodată m-a ajutat să dobândesc informații prețioase legate de fenomene enigmatice.(Miruna Junc, clasa a X-a)

Activitatea de azi a fost una inedită și m-a făcut să îmi pun întrebări care mă vor ajuta pe mai departe. Atmosfera a fost genială, cu oameni faini și mă bucur ca am putut participa la această activitate.(Maria Groze, clasa a XI-a)

Responsabil comunicare Ziléos

Tomescu Dragoș