În data de 25 februarie a.c., ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a adresat Papei Francisc o scrisoare ce însoțea volumul Din înțelepciunea vârstelor. Papa Francisc și prietenii săi, apărut la Editura ARCB în anul 2021. Ca răspuns la mesajul ÎPS Aurel Percă, Papa Francisc i-a adresat ÎPS Aurel Percă mesajul redat integral mai jos:

 

Casa Sfânta Marta, 23 martie 2022

Iubite frate,

Am primit cu bucurie scrisoarea Voastră din 25 februarie anul curent, cu care ați însoțit plăcutul dar al cărții-album Sharing the Wisdom of Time – în versiunea românească, Din înțelepciunea vârstelor. Papa Francisc și prietenii săi –, editat de Arhidieceza voastră.

Doresc să Vă mulțumesc pentru gândul plin de bunăvoință și pentru sentimentele care l-au inspirat. Cât despre mine, păstrez în inimă o amintire de neuitat a vizitei pastorale în România. Nu pot uita mărturia de credință plină de bucurie pe care am surprins-o pe chipul atâtor persoane întâlnite în acele zile: a fost pentru mine un motiv de mângâiere spirituală. Istoria fiecărui popor, chiar și brăzdată de suferință, poate întotdeauna să renască în speranța unui viitor mai bun, dacă, împreună și cu umilință, dincolo de evenimentele întunecate, știm să vedem prezența unui Dumnezeu plin de compasiune, mereu gata să asculte strigătul fiilor săi care suspină către El, cerând ajutor.

Într-adevăr, în vremuri dificile, comunitatea catolică românească a știut să rămână statornică în credință, abandonându-se Celui de la care vine orice putere (cf. Fil 4,13). De aceea, în acest moment dureros în care ne confruntăm cu noi acte de barbarie, din cauza unui război nebunesc, vă invit, ca buni samariteni, să continuați opera de primire a fraților din Ucraina vecină, care trec granițele voastre. Este o datorie morală și creștină să le asigurăm cele necesare, pentru ca ei să poată simți acea tandrețe atât de indispensabilă în această tragedie oribilă care seamănă suferință și moarte.

Să strălucească, acum mai mult ca oricând, generozitatea voastră pentru cei care au cea mai mare nevoie de ajutor, amintindu-vă că „cine are milă de cel sărac îl împrumută pe Domnul şi El îi va da răsplată” (Prov 19,17).

Aș vrea, în final, să Vă exprim recunoștința mea cordială pentru amintirea zilnică a mea în rugăciunea Voastră și a credincioșilor cărora le sunteți păstor. Vă rog din inimă să continuați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Sursa: arcb.ro

Foto: Papa Francisc în Catedrala Sf. Iosif, ©ARCB